Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση: Τι ανακυκλώνουμε;

1461

Είτε έχετε ήδη στολίσει είτε είστε από τους… αργοπορημένους που τώρα βγάζουν τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση από τα κουτιά, καλό θα είναι να γνωρίζετε τι από αυτά ανακυκλώνεται σε περίπτωση που σπάσει ή χαλάσει ή απλώς δεν σας αρέσει πια.

Οι περισσότεροι από εμάς ανακυκλώνουμε τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τα Χριστούγεννα. Το κάνουμε, όμως, σωστά;

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Τα αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορούν να ανακυκλωθούν σε υλικό για το στρώσιμο του κήπου. Κάποιες τοπικές αρχές πραγματοποιούν συγκεκριμένες συλλογές αυτών των δέντρων ή φτιάχνουν σημεία παράδοσης. Επικοινωνήστε με τον δήμο σας για να μάθετε λεπτομέρειες.

Χριστουγεννιάτικες κάρτες

Οι περισσότερες κάρτες φτιάχνονται με βάση το χαρτί, επομένως είναι ανακυκλώσιμες, μαζί με τους φακέλους τους.

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

Στολίδια

Τα γυάλινα στολίδια δεν είναι ανακυκλώσιμα. Τα σπασμένα γυάλινα στολίδια πρέπει να απορρίπτονται τυλιγμένα σε χαρτί στον κλασικό κάδο σκουπιδιών. Τα πλαστικά στολίδια είναι συνήθως κατασκευασμένα από τύπους πλαστικού που δεν συλλέγονται ευρέως. Επιπλέον, είναι πιθανό να είναι καλυμμένα με γκλίτερ, πράγμα το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία ανακύκλωσης και γι’αυτό θα πρέπει επίσης να απορρίπτονται στον κλασικό κάδο σκουπιδιών.

Γιρλάντες

Οι γιρλάντες που συνθέτουν την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση δεν είναι ανακυκλώσιμες. Αν η γιρλάντα σας έχει χάσει τη λάμψη της και θέλετε να την πετάξετε, τότε θα πρέπει να την τοποθετήσετε στον κάδο σκουπιδιών.

Στεφάνια

Τα φυσικά υλικά στα στεφάνια, όπως ο κισσός, το έλατο και το γκι μπορούν να κομποστοποιηθούν στην περίπτωση που δεν καλύπτονται από υπερβολική ποσότητα γκλίτερ. Μπορείτε απλά να αφαιρέσετε τα πράσινα υλικά από τη βάση και να τα προσθέσετε στον κήπο σας ή να τα δώσετε στις αντίστοιχες υπηρεσίες ανακύκλωσης. Οι τεχνητές διακοσμήσεις, όπως οι κορδέλες και τα πλαστικά στολίδια πρέπει να αφαιρεθούν ολικά, καθώς δεν είναι ανακυκλώσιμα.

Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια μπορούν να ανακυκλωθούν στις αντίστοιχες υπηρεσίες ανακύκλωσης ηλεκτρικών ειδών ή στα σημεία παράδοσης στα σούπερ μάρκετ.

Χαρτί περιτυλίγματος

Λόγω της κατασκευής του χαρτιού περιτυλίγματος και την ποσότητα της κολλώδους ύλης που υπάρχει σε αυτό, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις μονάδες ανακύκλωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες εταιρείες δεν αποδέχονται το χαρτί περιτυλίγματος.

Χαρτόνια

Αν έχετε παραγγείλει διαδικτυακά τα δώρα σας για τα Χριστούγεννα, το πιθανότερο είναι αυτά να παραδοθούν σε κουτιά ή φακέλους από κυματοειδές χαρτόνι, το οποίο γίνεται ευρέως αποδεκτό από τις εταιρείες ανακύκλωσης.

Μπαταρίες

Όλα αυτά τα νέα παιχνίδια και τα gadgets που αγοράζετε για τα Χριστούγεννα σημαίνουν περισσότερες μπαταρίες προς ανακύκλωσης. Μην παραλείψετε να παραδώσετε τις μπαταρίες αυτές στο τέλος του κύκλου ζωής τους στα αντίστοιχα σημεία που θα βρείτε σε διάφορες επιχειρήσεις πώλησης ηλεκτρικών ειδών και σούπερ μάρκετ.