Το ξέρατε; Τα χάρτινα ποτήρια καφέ ΔΕΝ ανακυκλώνονται!

960

Παρά το γεγονός ότι τείνουν να αντικαταστήσουν τα πλαστικά ως περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον, τα χάρτινα ποτήρια καφέ έχουν ένα σοβαρό μειονέκτημα, που δεν είναι άλλο από το ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μία φορά.

Κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται περίπου ένα τρισεκατομμύριο ποτήρια μίας χρήσης, δηλαδή περίπου επτά για κάθε άτομο στον πλανήτη. Για να πληρούν, μάλιστα, τις προϋποθέσεις υγιεινής, τα περισσότερα από αυτά κατασκευάζονται από παρθένα υλικά, όπως τα δέντρα, και όχι από ανακυκλώσιμο χαρτί. Η πρακτική αυτή δεν είναι αυτό που θα λέγαμε «βιώσιμη».

Αντίθετα με τα περισσότερα χάρτινα αντικείμενα, τα χάρτινα ποτήρια δεν μπορούν να ανακυκλωθούν επειδή στην πραγματικότητα καλύπτονται από πλαστικό, σε ποσοστό περίπου 5%. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, μπορούν να κρατούν το περιεχόμενο μέσα χωρίς διαρροές.

Οι υπηρεσίες ανακύκλωσης τέτοιων προϊόντων είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα τα ποτήρια να απορρίπτονται όλα στα σκουπίδια και από εκεί στους χώρους υγειονομικής ταφής.

Επομένως, ο μόνος τρόπος να μειώσει κανείς το περιβαλλοντικό κόστος που επιφέρουν αυτά τα καθημερινής χρήσης προϊόντα, είναι να καταφέρει να περιορίσει τη χρήση τους βρίσκοντας άλλες, πιο βιώσιμες και εναλλακτικές λύσεις. Ένα απλό παράδειγμα είναι το προσωπικό επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι/παγούρι που κυκλοφορεί ευρέως στην αγορά και διατίθεται για πολλές χρήσεις.

Στο μεταξύ, πάντως, οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος των χάρτινων ποτηριών μίας χρήσης.

Πρόσφατα στο Freiburg της Γερμανίας λανσαρίστηκε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λύση, το Freiburg Cup.

Πρόκειται για ένα επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι κατασκευασμένο από σκληρό πλαστικό, το οποίο διατίθεται από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα επιχειρήσεις και κοστίζει μόλις ένα ευρώ.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον τοπικό δήμο, με εταιρείες όπως η Starbucks να έχουν μπει ήδη στη λίστα των συνεργατών. Επιπλέον, μια εταιρεία με το όνομα Closed Loop σκοπεύει να αναπτύξει ένα ανακυκλώσιμο, κομποστοποιήσιμο ποτήρι. Μέχρι τότε, όμως, τα χάρτινα ποτήρια καφέ που χρησιμοποιούμε καταλήγουν στα σκουπίδια. Οπότε, ας χρησιμοποιούμε λιγότερα!