Τηλεργασία: Τελικά, είναι φιλική προς το περιβάλλον;

557
e-learning
Τηλεργασία

Για πολλούς από τους εργαζόμενους του σήμερα, η τηλεργασία έχει γίνει καθημερινότητα και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής περικλείει ολόκληρη τη ζωή τους. Είναι η πηγή του εισοδήματος, η πηγή της διασκέδασης και ο τρόπος σύνδεσης με τα μέλη της οικογένειάς του, τα οποία, ειδικά εν καιρώ πανδημίας, είναι πολύ δύσκολο να δουν από κοντά.

Αρκετοί, μάλιστα, δεν έχουν καν τηλεόραση, αλλά επιλέγουν να βλέπουν διάφορες σειρές και ταινίες online, καταλήγοντας έτσι να περνούν τον περισσότερο χρόνο της ημέρας τους μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή, είτε λόγω εργασίας είτε για διασκέδαση και επικοινωνία.

Μπορεί η τακτική αυτή να φαίνεται πιο φιλική προς το περιβάλλον, καθώς ελαχιστοποιεί τις μετακινήσεις, τα αναλώσιμα υλικά ενός γραφείου όπως χαρτιά, στυλό, εκτυπωτές, κτλ.

Είναι όμως;

Μια μελέτη του 2004 που διεξήχθη από το NEED Project δείχνει ότι χρειάζονται 27.500 BTU ενέργειας για να παράγουν 500 φύλλα γραφείου. Η ποσότητα αυτή είναι αντίστοιχα με 7,5 λίτρα βενζίνης.

Αν δουλεΥετε σε Ενα κτΗριο γραφεΙων που χρησιμοποιεΙ εκτυπωτΗ και φΥλλα γραφεΙου, πιθανΟν να γνωρΙζετε πΟσο γρΗγορα εξαντλοΥνται τα 500 φΥλλα.

Αντίστοιχα, μολύβια και στυλό χρειάζονται αρκετή ενέργεια για να παραχθούν. Παρόλο που οι διαφορές είναι μικρές, η γερμανική βιομηχανία μολυβιών και στυλό Faber-Castell  υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί νερομπογιές για να καλύψει τα μολύβια και πρόσφατα μάλιστα ξεκίνησε έργο αναδάσωσης στην Βραζιλία.

Τόσο για το χαρτί όσο και για τα μολύβια, οι μετακινήσεις που χρειάζονται για τον ανεφοδιασμό των εταιρειών είναι εκτεταμένες. Αντίθετα, η τηλεργασία απαιτεί μηδενική κατανάλωση χαρτιού και αναλώσιμων, σπάνιες μετακινήσεις (και άρα σπάνια χρήση αυτοκινήτου, άρα λιγότερη βενζίνη και λιγότερες εκπομπές αερίου) και ηλεκτρονική καταχώρηση κάθε project. Πράγματι, ακούγεται αρκετά οικολογικό.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι κάπως διαφορετική, καθώς οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Τα λάπτοπ, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια για να τροφοδοτηθούν, με ένα μέσο προσωπικό υπολογιστή να καταναλώνουν περίπου 110 ετησίως, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτό η περίπτωση που ισχύει η τηλεργασία.

Πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια στη χρήση του λάπτοπ σας.

Βγάλτε τα screen savers. Απαιτούν περισσότερη CPU από τον υπολογιστή (που μεταφράζεται σε περισσότερη καταναλισκόμενη ενέργεια για να λειτουργήσουν και στην πραγματικότητα δεν εξοικονομούν ενέργεια.

• Χρησιμοποιήστε την αναστολή λειτουργίας του υπολογιστή σας όταν δεν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσετε για αρκετή ώρα.

• Όταν τελειώσετε με τις εργασίες στον υπολογιστή σας για την ημέρα (ή για αρκετές ώρες), απενεργοποιήστε τον.

• Εάν ο υπολογιστής σας είναι συνδεδεμένος σε πολύμπριζο καλό θα είναι να τον απενεργοποιήσετε και σε αυτή την περίπτωση.

Και τελευταίο, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, μπορείτε να θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερό αν μένετε σε περιοχή που προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης ανακύκλωσης ηλεκτρονικών συσκευών.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αποτελούν σημαντικά ηλεκτρονικά απόβλητα, γι’αυτό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απορρίπτονται στα σκουπίδια.