Πώς να ανακυκλώσετε με ασφάλεια τις ηλεκτρονικές συσκευές

714

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα – συμπεριλαμβανομένων των τάμπλετ, των τηλεοράσεων, ακόμη και των μουσικών ευχετήριων καρτών – είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ροές αποβλήτων στον κόσμο. Ο όγκος των ηλεκτρονικών αποβλήτων έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία εννέα χρόνια και αναμένεται να ξεπεράσει τους 57 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2021.

Για το λόγο αυτό, λοιπόν, είναι σημαντικό να ανακυκλώνουμε τις παλιές ηλεκτρονικές συσκευές με τον σωστό τρόπο. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την ασφαλή απόρριψη των πιο συνηθισμένων ηλεκτρονικών αποβλήτων.

  • Κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και εκτυπωτές. Πολλές δημοτικές υπηρεσίες συλλέγουν ηλεκτρονικά απόβλητα καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο.
  • Ηλεκτρονικά παιχνίδια. Εάν τα παιχνίδια εξακολουθούν να είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας, είναι καλύτερο να τα δωρίσετε, ώστε να μπορούν να τα απολαμβάνουν περισσότερα παιδιά. Στην περίπτωση που έχουν σπάσει ή καταστραφεί, η καλύτερη κίνηση είναι να τα ανακυκλώσετε -και όχι στον κάδο του σπιτιού σας. Επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή για να δείτε εάν παρέχει κάποιο πρόγραμμα ανακύκλωσης για τα προϊόντα του και αν αυτή η επιλογή δεν υπάρχει, μπορείτε να προσπαθήσετε να διαχωρίσετε με ασφάλεια τις μπαταρίες, τα πλαστικά, μεταλλικά και ηλεκτρονικά εξαρτήματα για να τα απορρίψετε ξεχωριστά. Για τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, επικοινωνήστε με την τοπική υπηρεσία ανακύκλωσης ηλεκτρονικών ειδών για να δείτε αν αποδέχονται τα αντικείμενα.
  • Μπαταρίες. Πολλές αλυσίδες καταστημάτων σε όλη τη χώρα προσφέρουν δωρεάν σημεία συλλογής για χρησιμοποιημένες μπαταρίες οικιακής χρήσης.