Wish-cycling: Όταν δεν ανακυκλώνεις, αλλά πιστεύεις ότι ανακυκλώνεις

2249
Wish-cycling είναι η πρακτική της ανακύκλωσης αντικειμένων

Το Wish-cycling είναι η πρακτική της ανακύκλωσης αντικειμένων που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Βασίζεται στις καλύτερες προθέσεις ενός ανθρώπου που επιθυμεί ή ελπίζει ότι κάτι που έχει αγοράσει ή χρησιμοποιεί τακτικά μπορεί να ανακυκλωθεί.

Αντ ‘αυτού, οι καλές του προθέσεις καταλήγουν να κοστίζουν στις εταιρείες ανακύκλωσης περισσότερο χρόνο και χρήμα. Το χειρότερο, δε, είναι ότι μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία της ανακύκλωσης σε μεταγενέστερο σημείο επεξεργασίας.

Γιατί έχει σημασία το Wish-Cycling

Φανταστείτε ότι έχετε ένα βάζο μαρμελάδας, η οποία έχει κολλήσει στο κάτω μέρος του σκεύους. Το αντικείμενο είναι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμο πλαστικό, ώστε να μπορεί να ανακυκλωθεί. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι είναι αδύνατο αυτό να συμβεί αν βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση. Εδώ μπαίνει και το wish-cycling. Στην πραγματικότητα, τα ανακυκλώσιμα πρέπει να καθαρίζονται από τα τρόφιμα, καθώς η τήξη του πλαστικού απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες που μπορούν να κάψουν το κολλημένο φαγητό. Η δημιουργία νέων πλαστικών με καμένα απορρίμματα τροφίμων θα οδηγούσε σε μολυσμένο πλαστικό, το οποίο δεν είναι καλό για την υγεία μας. Αφιερώστε, λοιπόν, λίγο χρόνο για να τρίψετε το βάζο με μια βούρτσα και να αφαιρέσετε τη μαρμελάδα, ώστε το βάζο να είναι ανακυκλώσιμο.

Αντίστοιχα, το χάρτινο κουτί του μπέργκερ είναι μεν ανακυκλώσιμο, αλλά μόνο όταν μπορεί να ανακυκλωθεί σωστά, όταν δηλαδή απομακρύνονται τα λιπαρά υπολείμματα, που επηρεάζουν την ποιότητα των ανακυκλωμένων υλικών που κατασκευάζονται αργότερα. Τα καθαρά αντικείμενα που έχουν υποστεί επεξεργασία ταυτόχρονα με τα λιπαρά υπολείμματα  μολύνονται από την ξένη ουσία, οπότε ολόκληρη η παρτίδα των ανακυκλώσιμων είναι πλέον άχρηστη.

Αντίκειμενα της κατηγορίας wish-cycling

Οι άνθρωποι ακολουθούν την τακτική του wish-cycling σε πολλά αντικείμενα. Τα κουτιά της πίτσας είναι τα πιο συνηθισμένα. Τα πλαστικά πολλαπλών υλικών, τα πλαστικά καπάκια, το φελιζόλ, τα τάπερ και άλλα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης, αλλά και οι πλαστικές σακούλες είναι μερικά από αυτά.

Τι θα συμβεί αν βάλετε στον κάδο ανακύκλωσης αντικείμενα που δεν ανήκουν εκεί; Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες ανακύκλωσης ίσως χρειαστεί να ταξινομήσουν τα ανακυκλώσιμα με το χέρι και τα αντικείμενα που θα έπρεπε να είχαν τοποθετηθεί στα σκουπίδια μεταφέρονται τελικά με φορτηγά στον χώρο υγειονομικής ταφής. Αντίστοιχα, σε εγκαταστάσεις όπου τα ανακυκλώσιμα διαχωρίζονται με μηχανήματα, οι μηχανές ενδέχεται να μπλοκάρουν ή να σπάσουν. Οι πλαστικές σακούλες είναι διαβόητες για την πρόκληση ζημιών, με τις επισκευές και τη συντήρηση να είναι δαπανηρές και να επιβραδύνουν τον κύκλο επεξεργασιών.

Γενικοί κανόνες ανακύκλωσης

Τα πλαστικά μπουκάλια, οι σωλήνες και τα βάζα είναι συνήθως ανακυκλώσιμα, αλλά πρέπει πάντα να καθαρίζονται από τα υπολειπόμενα τρόφιμα. Τα χαρτιά περιτυλίγματος, οι πλαστικές σακούλες, το φελιζόλ και τα άλλα προϊόντα αποστολής/αλληλογραφίας στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι.  

Εάν έχετε καφετιέρα με κάψουλες, επιλέξτε επαναχρησιμοποιούμενες κάψουλες. Τα μεταλλικά δοχεία είναι ανακυκλώσιμα, αλλά και αυτά πρέπει να είναι καθαρά από τυχόν κολλημένα τρόφιμα. Μπορείτε επίσης να ανακυκλώσετε γυάλινα βάζα και μπουκάλια. Οι γλάστρες και τα τηγάνια που δεν χρειάζονται πλέον πρέπει να μεταφέρονται σε ένα κέντρο ανακύκλωσης και να μην τοποθετούνται σε κάδους. Το στεγνό και χωρίς λεκέδες χαρτόνι μπορεί επίσης να ανακυκλωθεί. 

Συμβουλές για να βελτιώσετε την ανακύκλωσή σας

Όταν αγοράζετε αντικείμενα, αναζητήστε μπουκάλια και δοχεία που κατασκευάζονται με ανακυκλωμένο πλαστικό ή γυαλί. Βοηθάτε έτσι τις εταιρείες να αποφύγουν να αγοράζουν παρθένα υλικά και να επαναχρησιμοποιήσουν τα πλαστικά που διαφορετικά θα μπορούσαν να καταλήξουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Επαναχρησιμοποιήσιμες φιάλες νερού και κούπες ταξιδιού από ανακυκλωμένο πλαστικό και ανοξείδωτο ατσάλι είναι επίσης καλές επιλογές.

Σταματήστε να χρησιμοποιείτε μπουκάλια και ποτήρια μιας χρήσης. Αντ ‘αυτού, έχετε μαζί σας ένα φλιτζάνι ταξιδιού ακόμα και στην καφετέρια και ζητήστε τους να το γεμίσουν.

Ακόμη, μπορείτε να έχετε μαζί σας επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες και δοχεία όταν ψωνίζετε. Οι επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες εξαλείφουν την ανάγκη για πλαστικές και χάρτινες τσάντες αγορών.

Αγοράστε μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους χύμα και χρησιμοποιήστε τα δικά σας δοχεία, αποφεύγοντας έτσι τη χρήση μιας πλαστική σακούλας ή νέου πλαστικού ή γυάλινου δοχείου.

Όποτε είναι δυνατόν, αγοράζετε τα προϊόντα που χρειάζεστε μαζικά. Για παράδειγμα, αν θέλετε να αγοράσετε δύο στήθη κοτόπουλο για το μεσημεριανό γεύμα, αγοράστε περισσότερα και τοποθετήστε όσα δεν θα χρειαστείτε άμεσα σε ανακυκλώσιμη σακούλα στην κατάψυξη. Έτσι δε θα χρειαστεί να πάτε περισσότερες φορές στο κρεοπωλείο και να πάρετε επιπλέον πλαστικές σακούλες, θα γλιτώσετε χρόνο, αλλά και πόρους για το περιβάλλον.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε επαναχρησιμοποιήσιμες υφασμάτινες τσάντες για λαχανικά και φρούτα. Αντί να βάλετε τα κρεμμύδια σας σε μια πλαστική σακούλα, τοποθετήστε τα σε μια μικρή επαναχρησιμοποιήσιμη υφασμάτινη καμβά, την οποία στη συνέχεια μπορείτε να πλύνετε και να χρησιμοποιήσετε την επόμενη φορά στο παντοπωλείο.