Kαταβροχθίζoυμε τουλάχιστον 50.000 μικροπλαστικά σωματίδια!

562
Οι ενήλικες καταναλώνουν περίπου 50.000 σωματίδια, ενώ τα παιδιά περί τις 40.000 ανά έτος.

Ο μέσος άνθρωπος καταβροχθίζει τουλάχιστον 50.000 μικροπλαστικά σωματίδια κάθε χρόνο και εισπνέει ανάλογη ποσότητα. Αυτό διαπίστωσε ο πρώτος υπολογισμός κατανάλωσης πλαστικής ρύπανσης. Ωστόσο, η πραγματική ποσότητα των μικροπλαστικών που καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς αναλύθηκε μόνο ένας μικρός αριθμός φαγητών και ποτών.

Ενδεικτικά, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατανάλωση νερού από πλαστικές φιάλες αυξάνει κατακόρυφα την ποσότητα του πλαστικού που καταλήγει μέσα μας.

Επί του παρόντος, οι συνέπειες κατανάλωσης μικροπλαστικών παραμένουν άγνωστες, αλλά πιθανώς να απελευθερώνουν τοξικές ουσίες. Κάποια κομμάτια, εξάλλου, είναι τόσο μικρά που μπορεί να διαπεράσουν τους ανθρώπινους ιστούς, πυροδοτώντας αλλεργικές αντιδράσεις.

Η ρύπανση από μικροπλαστικά δημιουργείται από τη διάσπαση των πλαστικών απορριμμάτων και μοιάζει να είναι ενδημική σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι ερευνητές ανιχνεύουν μικροπλαστικά όπου και αν κοιτάξουν: στον αέρα, στο έδαφος, στα ποτάμια, ακόμη και στα μεγάλα βάθη των ωκεανών.

Τα ανίχνευσαν τόσο στο εμφιαλωμένο όσο και στο νερό της βρύσης, στα θαλασσινά και στην μπίρα.

Τον Οκτώβριο ανιχνεύθηκαν και σε δείγματα ανθρώπινων κοπράνων, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος προσλαμβάνει μικροπλαστικά. Η τελευταία έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Environmental Science and Technology συγκέντρωσε τα στοιχεία 26 μελετών σχετικά με τις ποσότητες μικροπλαστικών σε ψάρια, οστρακοειδή, ζάχαρη, αλάτι, μπίρα, νερό, όπως εξάλλου και στον ατμοσφαιρικό αέρα. Στη συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ προκειμένου να υπολογίσουν πόσα σωματίδια πλαστικού καταναλώνει ένας άνθρωπος ετησίως. Οι ενήλικες καταναλώνουν περίπου 50.000 σωματίδια, ενώ τα παιδιά περί τις 40.000 ανά έτος.

Εν τω μεταξύ, στην Ιταλία οι ψαράδες του Σαν Μπενεντέτο ντελ Τρόντο αποφάσισαν να κάνουν κάτι προκειμένου να περιορίσουν τη ρύπανση των θαλασσών από πλαστικά. Ετσι, δεν θα πετούν πλέον στη θάλασσα τα πλαστικά που πιάνουν με τα δίχτυα τους, αλλά θα τα ανακυκλώνουν στο πλαίσιο ενός «πειράματος» διάρκειας ενός μήνα.