Χριστούγεννα: 11 τρόποι να τα περάσουμε πιο… οικολογικά

900
οικολογικά Χριστούγεννα

Την περίοδο των Χριστουγέννων, συνήθως τρώμε πολύ και ξοδεύουμε ακόμα περισσότερο. Άπειρα περισσεύματα φαγητού, τόνοι πλαστικών συσκευασιών, δεκάδες μέτρα χαρτιού περιτυλίγματος καταλήγουν στα σκουπίδια.

Κι αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου παράγουμε 25-30% περισσότερα απόβλητα από ό, τι συνήθως. Η διαδικασία αυτή, πέρα από ακριβή και επιβλαβής για το περιβάλλον, είναι και περιττή.

Φέτος ειδικά είναι πιθανό να κάνουμε περισσότερες διαδικτυακές αγορές, οι οποίες συχνά συνοδεύονται από περισσότερα υλικά συσκευασίας από ό, τι θέλουμε ή χρειαζόμαστε. Καλό θα είναι, λοιπόν, να βεβαιωνόμαστε ότι τα ανακυκλώνουμε σωστά, τοποθετώντας τα απορρίμματα καθαρά και στεγνά στον κάδο ανακύκλωσης μαζί με όλα τα άλλα είδη, όπως τα πλαστικά και αλουμινένια κουτιά. Για μερικές από τις μεγαλύτερες συσκευασίες που μπορεί να έχετε και δεν χωράνε στον κάδο σας στο σπίτι, μπορείτε να τις μεταφέρετε στον δήμο ή σε κάποια εταιρεία ανακύκλωσης της περιοχής σας.

Παρακάτω θα βρείτε 11 απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να περάσετε αυτά τα ιδιαίτερα Χριστούγεννα λίγο πιο… συνειδητοποιημένοι, αποφεύγοντας τα περιττά και υιοθετώντας απόλυτα την εορταστική διασκέδαση.

 1. Αγοράστε μόνο αυτό που πραγματικά θέλετε και χρειάζεστε
 2. Θυμηθείτε ότι τα Χριστούγεννα είναι απλώς μία ημέρα
 3. Κάποια δώρα είναι ανεκτίμητα
 4. Χρησιμοποιήστε το περσινό χαρτί περιτυλίγματος
 5. Ανακυκλώστε τα απορρίμματα στεγνά και καθαρά
 6. Δεν χρειάζονται όλα τα δώρα περιτύλιγμα
 7. Τα Χριστούγεννα είναι ιδανική εποχή για ανακύκλωση
 8. Φέτος επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για τα λαμπάκια και τα διακοσμητικά σας
 9. Διατηρήστε στην κατάψυξη το φαγητό που περίσσεψε από το εορταστικό τραπέζι αντί να το πετάξετε
 10. Τα δώρα που φτιάχνετε έχουν μεγαλύτερη αξία από αυτά που αγοράζετε
 11. Διακοσμήστε το σπίτι με φυσικά στοιχεία, όπως κλαδιά από δέντρα και κουκουνάρια

Πάνω από το 50% των δώρων που θα λάβουμε τα Χριστούγεννα θεωρούνται αχρείαστα και περιττά. Το να δημιουργήσετε μια εμπειρία ή να φτιάξετε κάτι προσωπικό ή χειροποίητο μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις περιττές αγορές, ενώ ταυτόχρονα δείχνει το ενδιαφέρον σας για τον άνθρωπο στον οποίο θα το δώσετε.