10 tips για να βελτιώσετε τον τρόπο που ανακυκλώνετε

1717

Η ανακύκλωση ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες, όταν μια εταιρεία χαρτιού των Η.Π.Α. ήθελε ένα σύμβολο για να επικοινωνήσει το ανακυκλωμένο περιεχόμενο των προϊόντων της στους πελάτες. Τον διαγωνισμό σχεδιασμού κέρδισε ο Gary Anderson, ένας νεαρός τότε γραφίστας από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, σχεδιάζοντας ένα σήμα βασισμένο στη ταινία Mobius το οποίο πλέον αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως το σύμβολο της ανακύκλωσης.

Για πολλούς ανθρώπους, η ανακύκλωση περιορίζεται στους μπλε κάδους και τις μονάδες ανακύκλωσης μπαταριών. Για όσους, όμως, θέλουν να κάνουν την ανακύκλωση αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, υπάρχουν συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν ώστε οι ενέργειές τους να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

1. Προηγείται το τρίπτυχο R & R & R

ΥπΑρχουν πολλΑ που πρΕπει να σκεφτοΥμε πριν καταλΗξουμε στην ανακΥκλωση και οι ΑμερικανοΙ Εχουν δΩσει σε αυτΑ τα βΗματα την ονομασΙα R & R & R, που προΕρχεται απΟ τα αρχικΑ των λΕξεων reduce, reuse, recycle”, δηλαδΗ «μεΙωσε, επαναχρησιμοποΙησε, ανακΥκλωσε».

Η μείωση των ποσοτήτων που καταναλώνουμε και η μετατόπισή μας σε καλά σχεδιασμένα προϊόντα και υπηρεσίες, είναι το πρώτο βήμα. Το επόμενο είναι η εύρεση εποικοδομητικών νέων χρήσεων για απορρίμματα. Με απλά λόγια, εάν χαλάσει φτιάξτε το, μην το αντικαταστήσετε! Εάν μπορείτε, επιστρέψτε το στον κατασκευαστή (ειδικά τις ηλεκτρονικές συσκευές). Η απόρριψη των προϊόντων στον μπλε κάδο πρέπει να είναι η τελευταία κίνηση.

2. Μάθετε τι μπορεί να ανακυκλωθεί και τι όχι

Ενημερωθείτε για τους κανόνες ανακύκλωσης στην περιοχή σας και βεβαιωθείτε ότι δεν ανακυκλώνετε τίποτα που δε μπορεί να επεξεργαστεί αναλόγως. Κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, οπότε προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες όσο καλύτερα γίνεται.

3. Αγοράζετε ανακυκλωμένα προϊόντα

Η ουσία της ανακύκλωσης είναι η κυκλική κίνηση υλικών, μειώνοντας έτσι τα απόβλητα και εξαλείφοντας την ανάγκη εξαγωγής νέων υλικών. Υποστήριξη της ανακύκλωσης σημαίνει τροφοδοσία αυτής της αλυσίδας όχι μόνο με την ανακύκλωση, αλλά και με την αγορά ανακυκλωμένων προϊόντων. Βεβαιωθείτε, ωστόσο, ότι γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ ανακυκλώσιμων και ανακυκλωμένων.

4. Ενθαρρύνετε έναν καλλιτέχνη

Εάν γνωρίζετε κάποιον που ενδιαφέρεται να κάνει τέχνη από ανακυκλωμένα υλικά, προσφέρετε προμήθειες. Παιδιά σχολικής ηλικίας και καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τα πάντα στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν αντικείμενα τέχνης. Επίσης, αν γνωρίζετε κάποιον που διδάσκει σχετικά μαθήματα, προτείνετε να δοθεί έμφαση στην παραγωγή τέχνης από απορρίμματα και στη χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού και βιοδιασπώμενων υλικών.

5. Ανακυκλώστε το νερό

Εάν είστε ιδιοκτήτης σπιτιού, εξετάστε το ενδεχόμενο να αλλάξετε τα υδραυλικά σας έτσι ώστε το νερό της βροχής ή τα λύματα από το ντους και τη μπανιέρα σας να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες εργασίες στο σπίτι. Εάν έχετε κήπο, ποτίστε με το νερό που απομένει από το πλύσιμο του αυτοκινήτου ή των πιάτων (εφ ‘όσον χρησιμοποιείτε βιοδιασπώμενο σαπούνι).

6. Aνακυκλώστε τα τρόφιμά σας

Οι William McDonough και Michael Braungart, συγγραφείς του πρωτοποριακού Cradle to Cradle, οραματίστηκαν τον διαχωρισμό των αποβλήτων σε δύο κατηγορίες: τεχνητά θρεπτικά συστατικά και βιολογικά θρεπτικά συστατικά. Τα βιολογικά θρεπτικά συστατικά είναι εκείνα που, στο τέλος του κύκλου ζωής τους, μπορούν να αποσυντεθούν με ασφάλεια και να επιστρέψουν στο έδαφος. Η κομποστοποίηση είναι μία από τις απλούστερες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους ανακύκλωσης.

7. Ανακυκλώστε τις ηλεκτρονικές συσκευές

Η ανακύκλωση των ηλεκτρονικών συσκευών γίνεται όλο και πιο δημοφιλής σε πολλές αστικές περιοχές, με την ανακύκλωση μπαταριών να είναι πλέον πανταχού παρούσα, ενώ ορισμένοι οργανισμοί και επιχειρήσεις δέχονται τα ανταλλακτικά παλαιών ηλεκτρονικών συσκευών για να εφοδιάσουν άλλα, λειτουργικά μηχανήματα. Επίσης, η ανταλλαγή των παλαιών κινητών τηλεφώνων με καινούργια αρχίζει επίσης να κερδίζει έδαφος. Εάν, λοιπόν, έχετε μια ηλεκτρονική συσκευή που δεν λειτουργεί και προτιμάτε να την αντικαταστήσετε παρά να προσπαθήσετε να την επιδιορθώσετε, προσφέρετέ την σε τοπικά καταστήματα επισκευής ή επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή για να μάθετε την πολιτική ανακύκλωσης που ακολουθεί.

8. Σχεδιάστε την ανακύκλωση

Εκτός από την αγορά ανακυκλωμένων προϊόντων, προσέξτε επίσης τα ανακυκλώσιμα προϊόντα. Κάθε φορά που αγοράζετε κάτι συσκευασμένο, σκεφτείτε πώς μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε τη συσκευασία, να το επιστρέψετε στο κατάστημα για επαναχρησιμοποίηση ή να προσπαθήσετε να το ανακυκλώσετε διαφορετικά. Εάν αγοράσετε κάτι που είναι πιθανό να χαλάσει ή να φθαρεί με την πάροδο του χρόνου, όπως ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα, προτιμήστε ένα μοντέλο που μπορεί εύκολα να αναβαθμιστεί ή να αγοραστεί για εξαρτήματα.

9. Προσφέρετε ό,τι δεν χρειάζεστε

Πολλές οργανώσεις δέχονται με χαρά τις δωρεές σας. Δώστε τα ρούχα που δεν σας κάνουν ή δεν σας αρέσουν πια, τα κουτιά που χρησιμοποιήσατε στην τελευταία σας μετακόμιση ή προϊόντα που δεχτήκατε ως δώρα αλλά δεν χρησιμοποιήσατε ποτέ. Τίποτα δεν πρέπει να καταλήγει στα σκουπίδια πριν του δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία.

10. Κάνετε ανάλυση της ροής αποβλήτων

Για να κατανοήσετε καλύτερα το είδος των υλικών που μπαίνουν και βγαίνουν από το σπίτι, το γραφείο ή το σχολείο, προσπαθήστε να κάνετε έναν έλεγχο αποβλήτων. Ορίστε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα διαχωρίζετε τις κατηγορίες απορριμμάτων σας (απόβλητα υγειονομικής ταφής, οργανικό λίπασμα, αλουμίνιο, ανακυκλώσιμο πλαστικό, επαναχρησιμοποιήσιμο υλικό κ.λπ.). Σχεδιάστε ένα πρόγραμμα «ανάκτησης υλικών» που ελαχιστοποιεί τις ποσότητες που πηγαίνουν στους χώρους υγειονομικής ταφής. Βάλτε τα παιδιά στο παιχνίδι και χαρίστε τους μια δημιουργική και παράλληλα εκπαιδευτική ασχολία.