“Όσο ανακυκλώνεις κερδίζεις”. Ο Δήμος Πειραιά ξεκινά ένα σύστημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης.

1156
Ανταποδοτική ανακύκλωση
Όσο ανακυκλώνεις κερδίζεις

Ο Δήμος Πειραιά ξεκινά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Κάνθαρος», ένα σύστημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης αποκλειστικά για νοικοκυριά. Στόχος είναι η διεύρυνση της ανακύκλωσης στην πόλη, με τη μέθοδο της Διαλογής στην Πηγή, η οποία έχει καθιερωθεί ευρωπαϊκά ως απαραίτητο στοιχείο για την αποτελεσματική ανακύκλωση απορριμμάτων. 

Το πρόγραμμα «Κάνθαρος» βασίζεται στη λογική του όσο ανακυκλώνεις κερδίζεις.

Η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών πραγματοποιείται από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου πόρτα πόρτα, σε προκαθορισμένα ημέρα και ώρα.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας καταμετράται η ποσότητα οικιακών απορριμμάτων που ανακυκλώνει κάθε νοικοκυριό και αναλόγως επιβραβεύεται με εκπτωτικά κουπόνια από επιχειρήσεις της πόλης.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, τόνισε πως ο «Κάνθαρος» είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να απολαμβάνουν εκπτώσεις και προσφορές από τα καταστήματα του Πειραιά, στηρίζοντας παράλληλα τις τοπικές επιχειρήσεις. 

«Σκοπός του προγράμματος, ανέφερε ο κ. Μώραλης, είναι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα με τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης στην πόλη και να αυξήσουμε την ανακύκλωση των συσκευασιών, οι οποίες αποτελούν μια πολύ μεγάλη κατηγορία απορριμμάτων που παράγουμε ως Δήμος. 

Σε αυτή την προσπάθεια, η συμμετοχή των κατοίκων και των επιχειρήσεων είναι καθοριστικής σημασίας και χαίρομαι που οι δημότες έχουν ήδη αγκαλιάσει αυτή την καινοτόμα πρωτοβουλία. Πιστεύω ότι με το πρόγραμμα “Κάνθαρος” καθώς και με άλλες δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος για την προώθηση της ανακύκλωσης στην πόλη, συμβάλλουμε στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων στον Πειραιά και κυρίως στην προστασία του περιβάλλοντος.»

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Παναγιώτης Ρέππας τόνισε: «Στις μέρες μας η έννοια της ανακύκλωσης είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και πρέπει όλοι να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας και να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική είναι για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Η ανακύκλωση δεν είναι μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας και κάθε πολίτη που σέβεται και εκτιμά τον εαυτό του.

Η σωστή ανακύκλωση προστατεύει την υγεία μας και συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της δική μας και των παιδιών μας. 

Οι πολίτες μπορούν στην καθημερινότητά τους να βοηθήσουν, ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων στην πόλης μας. Ξεκινά μια νέα διαδικασία στην αποκομιδή της Ανακύκλωσης, με σκοπό την προαγωγή και τη διεύρυνσή της και είμαι σίγουρος πως αυτή η νέα προσπάθεια θα βρει την θετική ανταπόκριση των δημοτών. ‘Άλλωστε μαζί έχουμε κάνει την πόλη μας καλύτερη και μαζί θα την προστατεύσουμε».

Πως λειτουργεί

Η πιλοτική λειτουργία του προγράμματος θα ξεκινήσει άμεσα, με τη δωρεάν διάθεση στους κατοίκους «έξυπνων» αυτοκόλλητων ετικετών, με 3 διαφορετικά χρώματα για την ταξινόμηση των 3 ρευμάτων ανακύκλωσης (Χαρτί, Χαρτόνι – Πλαστικές Φιάλες – Άλλα πλαστικά, Μέταλλο, Τετραπάκ). Στα αυτοκόλλητα θα αναγράφεται ένας μοναδικός 12ψήφιος αριθμός.

Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί να καταμετρηθεί η ποσότητα απορριμμάτων που ανακυκλώνει το συγκεκριμένο νοικοκυριό και αναλόγως να επιβραβεύεται με σειρά εκπτώσεων και παροχών.

Όσοι κάτοικοι της περιοχής επιθυμούν να συμμετέχουν στην πιλοτική φάση της δράσης, μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους στην ακόλουθη ιστοσελίδα: https://www.e-kantharos.gr/