Αν είστε από τους ανθρώπους που έχουν βάλει την ανακύκλωση στη ζωή τους εδώ και αρκετό καιρό, τότε οι χαρτοσακούλες βρίσκονται δικαίως στην καθημερινότητά σας. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν είναι όλες οι χάρτινες σακούλες ακριβώς αυτό που φαίνονται.
Στην πραγματικότητα, κάποιες δεν είναι καν κατασκευασμένες από χαρτί. Η συσκευασία προϊόντων έχει γίνει τόσο περίπλοκη διαδικασία, που πλέον είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε τι είναι ανακυκλώσιμο και τι όχι. Οι χαρτοσακούλες με πλαστική επένδυση δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό.
Οι χαρτοσακούλες με επένδυση βρίσκονται παντού, αλλά οι πιθανότητες να μην τις έχετε προσέξει είναι μεγάλες. Βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στα πολυκαταστήματα, στα καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών, ακόμα και στα καταστήματα κήπου.
Ενδεχομένως οι περισσότεροι από εμάς να έχουν κάποιες και σπίτι τους, μάλλον χωρίς να το γνωρίζουν. Αν, λοιπόν, δυσκολεύεστε να καταλάβετε περί τίνος ακριβώς πρόκειται, υπάρχουν κάποια δημοφιλή παραδείγματα που θα σας… ξεμπερδέψουν.
- Τσάντες ζεστού φαγητού με επένδυση από αλουμινόχαρτο (όπως αυτές που έρχονται για τα χοτ ντογκ στις αθλητικές εκδηλώσεις).
- Χάρτινες σακούλες με πολλαπλή επένδυση (τσάντες τροφίμων, τσάντες ασθενείας αεροπλάνου, μερικές τσάντες αγορών).
- Τσάντες πολλαπλών τοιχωμάτων (τσάντες τσιμέντου, τσάντες για τα τρόφιμα κατοικιδίων, σάκοι αλεύρου και ζάχαρης).
Οι τσάντες αυτές χρησιμοποιούνται συχνά για την προστασία προϊόντων που πρέπει να παραμένουν στεγνά, καθώς εκτός από το γεγονός ότι έχουν υψηλή αντοχή, είναι ανθεκτικές και στο νερό. Παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία για την αποτελεσματικότητά τους, γεγονός είναι πως σχεδόν πάντα δεν ανήκουν στην ανακύκλωση.
Μπορεί για πολλούς να αποτελεί έκπληξη ότι υπάρχουν χάρτινες τσάντες που δεν είναι ανακυκλώσιμες. Άλλωστε είναι κατά βάση κατασκευασμένες από χαρτί, ένα ανακυκλώσιμο υλικό, ενώ και η επένδυσή τους με υλικά όπως το αλουμινόχαρτο και το πολυπροπυλένιο είναι επίσης ανακυκλώσιμη.
Ωστόσο, δεν είναι τα υλικά που καθιστούν τις χαρτοσακούλες με επένδυση μη ανακυκλώσιμες, αλλά ο τρόπος με τον οποίο έχουν συναρμολογηθεί. Με απλά λόγια, τα διαφορετικά στρώματα υλικών συγχωνεύονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαχωριστούν στις κατάλληλες ροές των μηχανημάτων ανακύκλωσης. Γι’αυτό και η θέση τους τελικά είναι στα σκουπίδια.
Σημειώνεται, πάντως, πως δεν είναι όλες οι χάρτινες σακούλες επενδυμένες με αλουμινόχαρτο και πλαστικό. Μερικές σακούλες ζάχαρης και αλευριού περιέχουν πολλά στρώματα χαρτιού κι έτσι ενδέχεται να γίνουν αποδεκτές στα προγράμματα ανακύκλωσης.
Για να το μάθετε, δοκιμάστε να σκίσετε την τσάντα. Εάν το σκίσιμο είναι καθαρό, είναι πιθανό να μην χρειάζεται να την πετάξετε στα σκουπίδια.