Το Λος Άντζελες στρώνει τους δρόμους του με ανακυκλωμένα πλαστικά απόβλητα

457

Φανταστείτε να οδηγείτε σε έναν τέλεια στρωμένο δρόμο χωρίς λακκούβες, ο οποίος μπορεί να ανακυκλωθεί όταν αρχίσει να χαλάει. Ένας τέτοιος δρόμος δημιουργείται στο Λος Άντζελες, με τον δήμαρχο της πόλης, Eric Garcetti να συνεργάζεται με την εταιρεία τεχνολογίας οδικών δικτύων TechniSoil Industrial για την αντικατάσταση των λεωφορειολωρίδων της πόλης και την απομάκρυνση της ασφάλτου.

Εξοικονόμηση πόρων

Η TechniSoil χρησιμοποιεί πλαστικά απορρίμματα, που σε άλλες περιπτώσεις προορίζονται για υγειονομική ταφή ή καταλήγουν στις θάλασσες, ως υλικό αντικατάστασης της ασφάλτου. Η νέα επιφάνεια κάνει χρήση ολόκληρης της ασφάλτου που έχει ήδη τοποθετηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι δρόμοι στην πραγματικότητα ανακυκλώνονται και δεν αντικαθίστανται. Αυτό εξοικονομεί τεράστιους πόρους άνθρακα, οι οποίοι απαιτούνται για να στρωθεί η νέα και να αφαιρεθεί η παλιά άσφαλτος όποτε παρίσταται ανάγκη. Η TechniSoil ισχυρίζεται ότι οι δρόμοι της είναι 8-13 φορές πιο ανθεκτικοί σε εργαστηριακές δοκιμές και προβλέπει ελάχιστο κύκλο ζωής διπλάσιο από αυτόν ενός κανονικού δρόμου.

Η TechniSoil χρησιμοποιεί περίπου 2.300 κιλά ανακυκλωμένου πλαστικού PET ανά 1,5 χλμ δρόμου διπλής κυκλοφορίας, που αντιστοιχεί σε περίπου 395.000 πλαστικά μπουκάλια, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Sean Weaver να στοχεύει στον διπλασιασμό του αριθμού αυτού έως το 2022. «Μετατρέπουμε κάτι χωρίς νόημα στο πιο πολύτιμο κομμάτι υποδομής. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλο τα πλαστικά απόβλητα του κόσμου στο σύστημά μας και αυτό να γίνει μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια. Δεν υπάρχει άλλη τεχνολογία που μπορεί να το κάνει αυτό», αναφέρει ο κ. Weaver.

Η ιδέα και οι εφαρμογές

Η ιδέα της προσθήκης πλαστικών αποβλήτων στους δρόμους χρονολογείται από το 2001 όταν ο Rajagopalan Vasudevan, ένας Ινδός καθηγητής χημείας, αναγνώρισε τις δεσμευτικές ιδιότητες του πλαστικού και πρωτοστάτησε σε μια τεχνική τοποθέτησης πλαστικών στην άσφαλτο σε όλη την Ινδία. Με τις νεότερες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν και στο Λος Άντζελες, οι «πλαστικοί δρόμοι» μπορούν να πληρούν υψηλότερα πρότυπα κατασκευής, με την ιδέα αυτή να διαδίδεται όλο και περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Shell και η Total βελτιώνουν τους δρόμους τους με πολυμερή που παρήχθησαν πρόσφατα, ενώ αρκετές εταιρείες επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν πλαστικά απόβλητα για τον ίδιο σκοπό. Εκτός από την TechniSoil, υπάρχει η Dow Chemical, η οποία συνεργάζεται με τοπικές κυβερνήσεις σε όλη την Ινδονησία, την Ινδία και την Ταϊλάνδη από το 2017, αλλά και η σκωτσέζικη εταιρεία MacRebur, η οποία κατασκευάζει προϊόντα δρόμου που αντικαθιστούν μέρος της πίσσας με πλαστικά απόβλητα. Η ολλανδική εταιρεία PlasticRoad κατασκευάζει δρόμους εξ ολοκλήρου από πλαστικά απόβλητα, τα οποία τώρα θα μεταφερθούν στην αγορά μετά από επιτυχημένες δοκιμές στις πόλεις Zwolle και Giethoorn.