Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ανακυκλώνονται και δίνουν τροφή στα ψάρια!

714
Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ανακυκλώνονται και δίνουν τροφή στα ψάρια!

Οι πολιτείες των ΗΠΑ, Νότια Καρολίνα και Δυτική Βιρτζίνια καινοτομούν ξανά, καθώς είναι μεταξύ εκείνων που προσφέρουν μια δυνατότητα κάτι παραπάνω από χρήσιμη: αντί να πετούν στα σκουπίδια τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους, οι κάτοικοι μπορούν να τα ανακυκλώνουν για να βοηθήσουν τα οικοσυστήματα των ψαριών.

Ενίσχυση του υδάτινου οικοσυστήματος

Πιο αναλυτικά, στη Νότια Καρολίνα το πρόγραμμα που στοχεύει στη βελτίωση του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Η διαδικασία μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, ωστόσο, σε γενικές γραμμές η πρακτική αυτή περιλαμβάνει τη βύθιση των δέντρων σε νερό με την προσθήκη βαρών και την τελική βύθισή τους στον πυθμένα της θάλασσας. Έτσι, τα δέντρα λειτουργούν ελκυστικά για τα ψάρια, προσελκύοντας τα μικρότερα ψάρια λόγω της σκιάς που παρέχουν και επιτρέποντάς τους να κρυφτούν από τα μεγαλύτερα.

Στη Δυτική Βιρτζίνια, περισσότερα από 1.000 δέντρα ανακυκλώθηκαν το 2019 σε 10 λίμνες. Οι τοπικές αρχές αναφέρουν ότι τα δέντρα που χρησιμοποιούνται για τον στολισμό των Χριστουγέννων συλλέγονται κάθε χρόνο. Στη συνέχεια το υπεύθυνο τμήμα του δήμου της περιοχής συνεργάζεται με ανάλογες επιχειρήσεις για την ανακύκλωσή τους, καθώς και με τους χώρους υγειονομικής ταφής όπου απορρίπτονται τα δέντρα μετά τα Χριστούγεννα. Τέλος, μεταφέρονται σε λίμνες όπου και βυθίζονται.

Προστασία της αλιείας και των ακτών

Και άλλες περιοχές των ΗΠΑ, όμως, υιοθετούν παρόμοια προγράμματα, με τη Λουιζιάνα να ανακυκλώνει τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και να τα χρησιμοποιεί για τη αρωγή της αλιείας και την προστασία των ακτών. Συγκεκριμένα, με τα δέντρα αυτά δημιουργούνται φράκτες για τη μείωση των κυμάτων, ενώ γεμίζουν και τεχνητά κανάλια.

Εκτός από την παροχή ενός «καταφυγίου» για τα μικρότερα ψάρια, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα προσφέρουν επίσης φαγητό στα ψάρια δημιουργώντας φύκια καθώς το ξύλο διασπάται. Τα περιβαλλοντικά οφέλη είναι ακόμα μεγαλύτερα, αν σκεφτούμε ότι τα χρησιμοποιημένα χριστουγεννιάτικα δέντρα δεν καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής.

Όπως γίνεται αντιληπτό, υπάρχουν χιλιάδες τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει κάτι που δεν του χρειάζεται πλέον, αντί να καταφύγει στην εύκολη κίνηση, δηλαδή να το πετάξει στα σκουπίδια. Το μόνο που έχει να κάνει είναι απλώς να ψάξει για λύσεις…