Πώς να παρακινήσετε τους μαθητές να ανακυκλώσουν

1285

Μπορεί προς το παρόν τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο οι μαθητές όλων των βαθμίδων μπορούν να εκπαιδευτούν σε περιβαλλοντικά ζητήματα και να γνωρίσουν την ανακύκλωση ώστε να την ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους τόσο κατά την παιδική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή.

Η αρχή μπορεί να γίνει με τα παιδιά του δημοτικού. Σε πολλά δημοτικά σχολεία, οι μαθητές αναγκάζονται να τρώνε το μεσημεριανό τους γεύμα μέσα στην τάξη, οπότε είναι σημαντικό να υπάρχει ένα ξεχωριστό καλάθι απορριμμάτων και διαφορετικοί κάδοι ανακύκλωσης υλικών ώστε τα παιδιά να μπουν σταδιακά στη φιλοσοφία της διαλογής απορριμμάτων και την ακολουθήσουν και στο σπίτι.

Πραγματοποιήστε έναν «έλεγχο αποβλήτων»

Προκειμένου τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα το πρόγραμμα ανακύκλωσης που ενδεχομένως «τρέχει» στο σχολείο τους αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμμετέχουν αποτελεσματικά, πρέπει να καταλάβουν τι πετάνε και πού αυτό ανήκει σε κάθε περίπτωση.

Ως τάξη, διενεργήστε έναν έλεγχο αποβλήτων στο τέλος της ημέρας για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Με γάντια και καθαρές σακούλες, ζητήστε από τους μαθητές να προσδιορίσουν τι πετάνε, πού το πετούν και πού πρέπει να πεταχτούν ορισμένα αντικείμενα.

Πραγματοποιήστε μια ομαδική συζήτηση σχετικά με όσα έμαθαν, τι κάνουν καλά, τους τομείς βελτίωσης και ζητήστε τους να σκεφτούν ιδέες για τρόπους επικοινωνίας του προγράμματος ανακύκλωσης.

Διεγείρετε τον ενθουσιασμό τους για την ανακύκλωση

Υπάρχουν τόσες πολλές εξαιρετικές πηγές, βιβλία και εργαλεία για να ενθαρρύνετε τους μαθητές, να τους εκπαιδεύσετε και να τους διδάξετε τους λόγους που η ανακύκλωση και η βιωσιμότητα είναι τόσο σημαντικές αυτή την εποχή. Υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από δασκάλους και γονείς για να ενσταλάξουν στα παιδιά το πάθος για την προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος και τη μείωση των απορριμμάτων.

Ενδεικτικά, ενημερωτικά βίντεο με θέμα την ανακύκλωση, διαδραστικά και δημιουργικά παιχνίδια και πολλές ακόμη ιδέες.