Σύμφωνα με την American Optometric Association (AOA), περίπου 45 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ φορούν φακούς επαφής. Πολλοί από αυτούς αναρωτιούνται αν υπάρχει κάτι περισσότερο που θα μπορούσαν να κάνουν όσον αφορά στην απόρριψη αυτών των φακών επαφής, οι οποίοι σε σύντομο χρονικό διάστημα μετατρέπονται σε σκληρές, εύθραυστες φυσαλίδες πλαστικού και καταλήγουν στα σκουπίδια. Η απάντηση είναι ναι.
Σύμφωνα με την AOA, πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει ένας φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος απόρριψης των παλαιών φακών επαφής τους. Ο οργανισμός ανέφερε ότι μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα του 2018, διαπίστωσε ότι «1 στους 5 χρήστες φακών επαφής απορρίπτουν τους φακούς τους στον νεροχύτη ή την τουαλέτα, προσθέτοντας περίπου 6 έως 10 μετρικούς τόνους πλαστικών φακών στα λύματα των ΗΠΑ κάθε χρόνο. Επιπλέον, αυτοί οι φακοί διασπώνται σε μικροπλαστικά στα εργοστάσια επεξεργασίας, δημιουργώντας κίνδυνο για τους θαλάσσιους οργανισμούς και την τροφοδοσία τροφίμων», ισχυρίζονται οι ερευνητές.
Τι κάνουν οι Αμερικανοί για τα μικροπλαστικά;
Μια έρευνα για το Statista από το YouGov αποκάλυψε ότι μόνο το 52% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν ακούσει για τα μικροπλαστικά. Το ζήτημα, το οποίο ανησυχεί τους περιβαλλοντολόγους τα τελευταία χρόνια, συγκεντρώνει περισσότερη προσοχή στα μέσα ενημέρωσης, με τίτλους όπως «Τα μικροπλαστικά έρχονται από τον ουρανό» ή «Δεν υπάρχει διέξοδος από τη μόλυνση των μικροπλαστικών», αυξάνοντας έτσι την ευαισθητοποίηση. Τι κάνει λοιπόν το 52% για να μειώσουν την παραγωγή / επαφή με μικροπλαστικά;
Η έρευνα αποκάλυψε ότι η πιο κοινή δράση είναι η ανακύκλωση (περισσότερων) πλαστικών προϊόντων. Στη συνέχεια, σχεδόν το 30% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι προσπαθεί να αποφύγει την αγορά τροφίμων που τοποθετούνται σε πλαστικές συσκευασίες, ενώ παρόμοιο ποσοστό ανθρώπων προσπαθεί επίσης να αποφύγει την κατανάλωση ποτών από πλαστικά μπουκάλια.
Δυστυχώς, η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι περίπου το 21% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν έχουν κάνει τίποτα και δεν σχεδιάζουν να κάνουν τίποτα για το πρόβλημα των μικροπλαστικών.
Διαβάστε παρακάτω τι είπαν κάποιοι από τους πιο ισχυρούς κατασκευαστές φακών επαφής που ηγούνται των φιλικών προς το περιβάλλον τρόπων απόρριψης των προϊόντων και των συσκευασιών τους.
Bausch + Lomb
Η Bausch + Lomb ξεκίνησε το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης ONE by ONE το 2016 σε συνεργασία με την TerraCycle, παγκόσμιο ηγέτη στη συλλογή και την επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν μετά την κατανάλωση, για να βοηθήσει στον τερματισμό αυτής της τεράστιας απώλειας πόρων και να συμβάλει στην προστασία των κοινοτήτων και στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές.
Το πρόγραμμα αυτό παρέχει στους χρήστες φακών επαφής την ευκαιρία να ανακυκλώσουν σωστά τους χρησιμοποιημένους φακούς επαφής και τις συσκευασίες τους, πράγμα σημαντικό, καθώς παρόλο που το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή αυτών των υλικών φακών επαφής είναι ανακυκλώσιμό, τα υλικά συνήθως δεν καταλήγουν να ανακυκλώνονται ακόμη και αν τοποθετούνται σε τυπικούς «μπλε κάδους» λόγω του μικρού τους μεγέθους.
Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα ONE by ONE Recycling της Bausch + Lomb μπορούν να ανακυκλωθούν οι φακοί επαφής και τα σχετικά προϊόντα όλων των εταιρειών.
Johnson & Johnson Vision
Η Johnson & Johnson Vision δημιούργησε το πρώτο πρόγραμμα ανακύκλωσης φακών επαφής στη Μεγάλη Βρετανία. Το Acuvue Contact Lens Recycle Programme, επιτρέπει στους χρήστες φακών επαφής να απορρίπτουν σωστά τους φακούς επαφής και τα σχετικά προϊόντα ανεξάρτητα από τη μάρκα που χρησιμοποιούν. Η εταιρεία παίρνει τα ανακυκλώσιμα απόβλητα και τα μετατρέπει σε προϊόντα όπως έπιπλα εξωτερικού χώρου και πλαστική ξυλεία. Να σημειώσουμε ότι και η Johnson & Johnson Vision συνεργάζεται με την TerraCycle για τη συλλογή και επαναχρησιμοποίηση των μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.
Alcon
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Alcon, «η εταιρεία επιδιώκει να σχεδιάσει συσκευασίες που ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και πληρούν όλες τις κανονιστικές, ποιοτικές, λειτουργικές και σχεδιαστικές απαιτήσεις». Προς το σκοπό αυτό, η Alcon:
• Ανέπτυξε και εξέδωσε έναν οδηγό βιώσιμης συσκευασίας για τις ομάδες σχεδιασμού συσκευασίας της.
• Χρησιμοποίησε παραδείγματα περιπτώσεων συσκευασίας βέλτιστων πρακτικών που συλλέγονται και κοινοποιούνται μεταξύ των σχεδιαστών συσκευασιών σε ολόκληρη την εταιρεία.
• Βεβαιώθηκε ότι το πρόγραμμα σχεδιασμού και ανάπτυξης της διασφαλίζει ότι τα προϊόντα κατασκευάζονται και διατίθενται στην αγορά σύμφωνα με την παγκόσμια νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών ιατρικών συσκευών της ΕΕ, του REACH, του RoHS, των απορριμμάτων συσκευασίας και των παγκόσμιων ισοδυνάμων.