Προϊόντα ομορφιάς: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την ανακύκλωσή τους

598

Όλες οι μεγάλες εταιρείες αρχίζουν σταδιακά να εναρμονίζονται με τις επιταγές της βιωσιμότητας, ενισχύοντας την περιβαλλοντική τους συνείδηση και επικαιροποιώντας τις προδιαγραφές των προϊόντων τους για υλικά πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Ο κόσμος της ομορφιάς δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση

Παραδοσιακά, οι εταιρείες χρησιμοποιούν το λεγόμενο παρθένο (μη χρησιμοποιημένο) γυαλί ή μη ανακυκλωμένο πλαστικό για τα μπουκάλια και τα βαζάκια τους, καθώς η χρήση ανακυκλωμένων υλικών είναι τόσο δυσκολότερο όσο και ακριβότερη, ειδικά εφόσον η κατασκευή της συσκευασίας μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.

Έτσι, μέχρι να γίνει δεδομένο ότι όλες οι συσκευασίες προϊόντων είναι βιώσιμες και εύκολα ανακυκλώσιμες, καλό θα είναι να γνωρίζουμε κάποια χρήσιμα tips που θα μας βοηθήσουν να ανακυκλώνουμε πιο σωστά και αποτελεσματικά τα προϊόντα ομορφιάς.

1. Τα σήματα στην ετικέτα δείχνουν τι μπορεί να ανακυκλωθεί

Υπάρχουν κάποια στοιχεία στη συσκευασία κάθε προϊόντος που δείχνουν αν είναι ανακυκλώσιμο ή όχι. Τα κουτιά από χαρτί και χαρτόνι είναι σχεδόν πάντα ανακυκλώσιμα αλλά μπορείτε να αναζητήσετε το διάσημο τριγωνικό σύμβολο  για να βεβαιωθείτε.

Δείτε εδώ την περιβαλλοντική σήμανση σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης

2. Τα μικρά αντικείμενα συχνά δεν ανακυκλώνονται

Οι περισσότερες εγκαταστάσεις διαλογής απορριμμάτων είναι αυτόματες με μηχανήματα οπτικής και φυσικής διαλογής. Έτσι,  μια μικρού μεγέθους συσκευασία, όπως για παράδειγμα ένα κραγιόν ίσως να μην μπορεί να «περάσει» από τα μηχανήματα διαλογής για να φτάσει να ανακυκλωθεί.

3. Το χρώμα παίζει ρόλο

Όσον αφορά στο γυαλί, το διάφανο, καφέ και πράσινο γυαλί είναι προτιμότερο για τα προγράμματα ανακύκλωσης. Τα πιο «περίεργα» χρώματα ανακυκλώνονται λίγο πιο δύσκολα, αλλά και πάλι εξαρτάται ο σκοπός της επαναχρησιμοποίησης του υλικού.

4. Τα σφουγγάρια και τα σωληνάρια συνήθως δεν ανακυκλώνονται

Οτιδήποτε έχει πολλά στρώματα ή πολλά υλικά είναι δύσκολο να ανακυκλωθεί. Αυτό σημαίνει απλώς ότι υπάρχει μια επικάλυψη ή μεμβράνη στο εσωτερικό της συσκευασίας ή ότι το αντικείμενο αποτελείται από διαφορετικούς τύπους πλαστικών. Ορισμένα σφουγγαράκια και σωληνάρια οδοντόκρεμας έχουν πράγματι πολλά στρώματα υλικών, γι’αυτό και πρέπει να απορρίπτονται, εκτός εάν η συσκευασία αναφέρει ρητά τη δυνατότητα ανακύκλωσης.

5. Οι αντλίες και τα σταγονόμετρα δημιουργούν προβλήματα

Μια άλλη «κόκκινη κάρτα» για την ανακύκλωσης είναι οι αντλίες και τα σταγονόμετρα πάνω σε μπουκάλια, τα οποία συχνά αποτελούνται από πολλά υλικά. Μια καλή πρακτική είναι να αφαιρείτε τις αντλίες από οποιοδήποτε μπουκάλι πριν την ανακύκλωση.

6. Ανακυκλώσιμα τα μπουκάλια σαμπουάν και σπρέι περιποίησης μαλλιών

Τα περισσότερα δοχεία σαμπουάν και σπρέι για τα μαλλιά είναι κατασκευασμένα από χάλυβα και αλουμίνιο, τα οποία είναι ανακυκλώσιμα υλικά.

7. Ξεπλένετε πάντα τα μπουκάλι

Μπορεί για κάποιους να είναι μια βαρετή διαδικασία, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία. Το πλύσιμο των συσκευασιών πριν την ανακύκλωση είναι απολύτως απαραίτητο, καθώς τα δοχεία με υπολείμματα προϊόντων μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην εγκατάσταση, ενώ τα βρώμικα δοχεία μειώνουν επίσης την αξία του τελικού ανακυκλωμένου προϊόντος. Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τυχόν ετικέτες στο μπουκάλι.

8. Ρωτήστε αν μπορείτε να επιστρέψετε τη συσκευασία στο κατάστημα

Καθώς η βιομηχανία ομορφιάς επιδιώκει να γίνει πιο βιώσιμη, πολλές μάρκες ξεκινούν προγράμματα εσωτερικής ανακύκλωσης, προσφέροντας ανταμοιβές και εκπτώσεις για επιστροφή συσκευασιών και προϊόντων όπως κραγιόν, οδοντόκρεμες, κ.α.

9. Αν έχετε αμφιβολία, πετάξτε το στα σκουπίδια

Επειδή οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ακριβώς τι να κάνουν με ορισμένα προϊόντα, μερικές φορές καλό είναι να ακολουθούν την πιο εύκολη λύση. Αν, λοιπόν, δεν είστε σίγουροι για το προϊόν που πάτε να ανακυκλώσετε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το πετάξετε στα σκουπίδια.