“Πράσινο Λάδι”. Συλλέξτε το τηγανέλαιο και βοηθήστε το περιβάλλον.

798
Ανακύκλωση
Σκοπός της είναι η συλλογή τηγανελαίων

Η επεξεργασμένη ύλη καταλήγει στο εργοστάσιο της μητρικής Ελίν Verd, στον Βόλο, για τη βιομηχανική παραγωγή βιοντίζελ. Το καθαρό πλέον προϊόν διοχετεύεται στα πρατήρια καυσίμων της χώρας.

Ενεργειακό αποτύπωμα «ελαφρύτερο» κατά 50.000 τόνους CO2 ετησίως, προσφέρει στη χώρα, συλλέγοντας και μετατρέποντας σε βιοντίζελ τα τηγανέλαια περίπου 15.000 επιχειρήσεων εστίασης, κρουαζιέρας και βιομηχανιών ανά την Ελλάδα, η εταιρεία Πράσινο Λάδι.

Δραστηριοποιούμενη στην Αττική με δικά της αυτοκίνητα και πληρώματα, διαθέτοντας ταυτόχρονα δίκτυο πιστοποιημένων συνεργατών σε όλη τη χώρα, συλλέγει και αξιοποιεί ενεργειακά περίπου 50% των ποσοτήτων τηγανελαίων που παράγει η Ελλάδα. Έχοντας εξασφαλίσει μια δυναμική ροή συνεργασίας με δράσεις, από τις οποίες παράγεται μαζικά το υπόλειμμα του τηγανισμένου λαδιού, το «Πράσινο Λάδι» αναζητεί τρόπους να συλλέξει και το υπόλοιπο ποσοστό του υποπροϊόντος, που προέρχεται από τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η εταιρεία Πράσινο Λάδι είναι η μεγαλύτερη εταιρεία συλλογής τηγανελαίων στην Ελλάδα και ιδρύθηκε το 2011 από την Ελίν Verd, ηγέτιδα εταιρεία παραγωγής βιοντίζελ από τηγανέλαια στην Ελλάδα.

Έχει έδρα στην Κηφισιά και διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις διαλογής στην Αθήνα (Περιστέρι) και στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός της είναι η συλλογή τηγανελαίων αποκλειστικά για την παραγωγή βιοντίζελ, ενώ παράλληλα ενισχύει την κουλτούρα της ανακύκλωσης, ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας τους πολίτες σε χώρους εργασίας, δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία.

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Πράσινο Λάδι, Γιώργος Κυριακόπουλος, με σύνθημα «Τόσο απλό, τόσο σημαντικό», η εταιρεία ξεκίνησε ένα καινοτόμο πρόγραμμα συλλογής και του οικιακού τηγανελαίου. Με μία ευκολόχρηστη εφαρμογή στο διαδίκτυο οι πολίτες, που επιθυμούν να ανακυκλώσουν, μπορούν πλέον να βρίσκουν ένα «σημείο Πράσινο Λάδι» σε πολύ κοντινή απόσταση από το σπίτι ή τη δουλειά τους και να προσκομίζουν το δικό τους τηγανέλαιο σε πλαστικά δοχεία.

Μπαίνοντας στην εφαρμογή και εισάγοντας τη διεύθυνσή τους, ξεδιπλώνεται μπροστά τους ένας χάρτης με τα κοντινότερα, στο σπίτι τους, σημεία συλλογής του τηγανέλαιου.

Τα συλλεγόμενα τηγανέλαια περνούν από μια πρώτη επεξεργασία στα δύο σύγχρονα κέντρα της εταιρείας ή στις αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις των συνεργατών της στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. Έπειτα στέλνονται στο εργοστάσιο της μητρικής εταιρείας Ελίν Verd στον Βόλο για τη βιομηχανική παραγωγή καθαρού βιοντίζελ.

Τα οφέλη, που προκύπτουν από την ανακύκλωση του τηγανέλαιου είναι:

  • Παράγεται ένα πράσινο καύσιμο, το βιοντίζελ, που υποστηρίζεται θερμά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού είναι το καθαρότερο καύσιμο με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (μείωση αερίων του θερμοκηπίου από 84 έως 88% σε σχέση με το ορυκτό ντίζελ), ενώ ταυτόχρονα δεν ανταγωνίζεται την τροφική αλυσίδα.
  • Ενισχύεται η εθνική οικονομία, καθώς μειώνονται οι ανάγκες για εισαγωγές πετρελαίου.
  • Δεν προκαλούνται προβλήματα αποφράξεων στις αποχετεύσεις των σπιτιών και στα δίκτυα των πόλεων (τα γνωστά «βουνά λίπους» στους υπονόμους) από την απόρριψη τηγανελαίων στους νεροχύτες.

newsbeast