Νέα δομικά υλικά πιο ισχυρά από μπετόν από λάχανα και μπανάνες

Νέα δομικά υλικά πιο ισχυρά από μπετόν από λάχανα και μπανάνες

527
Νέα δομικά υλικά πιο ισχυρά από μπετόν από λάχανα και μπανάνες
Νέα δομικά υλικά πιο ισχυρά από μπετόν από λάχανα και μπανάνες

Ερευνητές στην Ιαπωνία κατάφεραν να αναπτύξουν μια μέθοδο για να αξιοποιήσουν μέρη των τροφίμων που δεν καταναλώνουμε, δεν χρησιμοποιούμε πουθενά και κανονικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια (φλούδες μπανάνας, άχρηστα κομμάτια λαχανικών κ.ά.), σε δομικά υλικά.

Ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Βιομηχανικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο πειραματίστηκε με μια μέθοδο που χρησιμοποιείται για τη μετατροπή σκόνης από ξύλο σε δομικά υλικά.

Αντί για σκόνη ξύλου οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πολλών άχρηστα μέρη από πολλά είδη τροφών. Αρχικά αποξήραναν τα άχρηστα μέρη των τροφίμων. Στη συνέχεια τα έκαναν σκόνη την οποία ανέμειξαν με νερό και διάφορα μπαχαρικά. Στο τέλος το όλο μείγμα το εξέθεσαν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr.

«Στόχος μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε φύκια και κοινά άχρηστα μέρη τροφίμων για να κατασκευάσουμε δομικά υλικά που να είναι το ίδιο ή και περισσότερο ισχυρά από το μπετόν» αναφέρει ο Γιούγα Σακάι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Όπως τονίζουν οι ερευνητές σχεδόν όλα τα άχρηστα μέρη τροφίμων μπορούν να μετατραπούν σε ισχυρά δομικά υλικά εκτός από τις κολοκύθες. Η καλύτερη πρώτη ύλη αποδείχθηκαν τα φύλλα του λάχανου τα οποία μετατράπηκαν σε ένα δομικό υλικό τρεις φορές ισχυρότερο από το μπετόν.

Στο άκουσμα της είδησης πολλοί έσπευσαν να ενθαρρύνουν τους ερευνητές να πραγματοποιήσουν και νέα πειράματα αυτή την φορά όχι μόνο με τα άχρηστα μέρη τροφίμων αλλά και με υπολείμματα τροφίμων για να διαπιστώσουν αν μπορούν και αυτά να αξιοποιηθούν με ανάλογο τρόπο.

Πρόσφατα παρουσιάστηκε μια μεγάλη έρευνα η οποία κατέγραψε ότι την περασμένη χρονιά 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού παγκοσμίως κατέληξαν στα σκουπίδια χωρίς να καταναλωθούν. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 17% της συνολικής ποσότητας τροφίμων. Όπως είναι ευνόητο η αξιοποίηση όλου αυτού του άχρηστου ή πεταμένου όγκου τροφίμων θα έχει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και τις κοινωνίες.