Τρεις μύθοι και αλήθειες για την ανακύκλωση γυαλιού

2144
ανακύκλωση γυαλιού

Πολλοί είναι οι μύθοι που κυκλοφορούν σχετικά με την ανακύκλωση γυαλιού: Το γυαλί δεν μπορεί να ανακυκλωθεί εάν είναι σπασμένο, εάν τα χρώματά του είναι αναμεμειγμένα ή εάν περιλαμβάνονται ετικέτες ή οργανικά στοιχεία.

Στις μέρες μας, φαίνεται πως όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις και μια αρνητική ιστορία γύρω από το γυαλί. Μύθοι που καταλήγουν να καθιστούν την ανακύκλωση αυτού του σημαντικού υλικού σχεδόν αδύνατη. Πάμε να τους καταρρίψουμε.

Μύθος: Η τιμή του γυαλιού πέφτει

Ένας μύθος που προέρχεται από τη βιομηχανία ανακύκλωσης είναι ότι οι τιμές του γυαλιού μειώνονται. Ενώ ορισμένα γυαλιά έχουν χαμηλότερη τιμή, το καθαρότερο γυαλί μπορεί να έχει υψηλότερη τιμή. Αν, για παράδειγμα, έχουμε ένα καλό, καθαρό ποτήρι, είναι θετικό. Όσο πιο βρώμικο και μολυσμένο είναι το γυαλί, η τιμή του μειώνεται. Δεν είναι κάτι παραπάνω από κοινή λογική.

Εάν οι εγκαταστάσεις ανάκτησης υλικών (MRF) λειτουργούν πολύ γρήγορα, δεν έχουν επενδύσει στα συστήματα καθαρισμού του γυαλιού ή εάν δεν τα έχουν ενεργοποιήσει και διατηρήσει, όλα αυτά επηρεάζουν την ποιότητα του γυαλιού και της αξίας του. Όταν, λοιπόν, μιλάμε για πτωτική τάση στην τιμή του γυαλιού, αυτό που πρέπει να ρωτήσουμε είναι «ποιο είναι το επίπεδο ποιότητας».

Μύθος: Η μόλυνση από γυαλί καταστρέφει τα υπόλοιπα απορρίμματα

Τα υλικά από τις εγκαταστάσεις ανάκτησης υλικών σίγουρα απορρίπτονται ανά περιόδους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το γυαλί είναι ο μόνος ένοχος. Σε μια μεμονωμένη ροή ανακυκλώσιμων, τα υλικά όλων μολύνουν τα υλικά των άλλων. Έτσι, όμως, λειτουργεί η διαδικασία.

Σε μία έρευνα του 85% περίπου των MRF στις ΗΠΑ που μετρούσε πόσες εγκαταστάσεις ανάκτησης υλικών είχαν απορρίψει χάρτινα ή πλαστικά απορρίμματα ειδικά λόγω της μόλυνσης από γυαλί, διαπιστώθηκε ότι σε καμία από τις εγκαταστάσεις που ερευνήθηκαν δεν σημειώθηκε τέτοιο περιστατικό. Με τα παλιά συστήματα ανακύκλωσης όπου το γυαλί έβγαινε από το πίσω μέρος αντί για το μπροστινό, κάτι τέτοιο μπορεί να συνέβαινε πριν 20 χρόνια. Σήμερα, όμως, δεν συμβαίνει.

Μύθος: Το γυαλί δεν έχει τελική αγορά

Σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, ειδικά στα βορειοανατολικά και στον βορειοδυτικό Ειρηνικό ωκεανό, γεγονός είναι ότι υπάρχουν λίγες τελικές αγορές για γυαλί. Αλλά για την υπόλοιπη χώρα, η κατάσταση είναι διαφορετική. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη. Όταν ακούμε ότι το γυαλί δεν έχει τελική αγορά, μερικές φορές αυτό αφορά μια τοπική εγκατάσταση ανάκτησης υλικών που τη συγκεκριμένη στιγμή δεν θέλει να λάβει γυαλί από έναν συγκεκριμένο πελάτη.

Στην ουσία, δεν είναι ότι δεν υπάρχει τελική αγορά. Γενικά, η αγορά γυαλιού είναι σε πολύ καλό σημείο, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι –τουλάχιστον στις ΗΠΑ- δεν παρατηρείται συσσώρευση αποθεμάτων στην πλειοψηφία των μονάδων.

Οι ειδικοί, πάντως, συμβουλεύουν τους διαχειριστές των μονάδων ανάκτησης υλικών και τις τοπικές αρχές να επαναξιολογήσουν τα προγράμματα ανακύκλωσης γυαλιού και να παρακολουθήσουν συνομιλίες σχετικά με το θέμα.