Η Δονούσα έχει καταργήσει τα πλαστικά μίας χρήσης εδώ και ένα χρόνο

648

Μπορεί επίσημα η χώρας μας να αποσύρει από τον φετινό Ιούλιο 10 πλαστικά προϊόντα από την αγορά, ωστόσο σε κάποιες περιοχές εφαρμόζεται «πράσινη» πολιτική έναντι των πλαστικών μιας χρήσης εδώ και καιρό.

Το 2018 η Σίκινος έκανε την αρχή, ως το πρώτο νησί που κατάργησε τα πλαστικά καλαμάκια και το 2019 οι Λειψοί εκτός από τα καλαμάκια κατάργησαν και τα πλαστικά ποτήρια. Ιδιαίτερα αξιόλογη περιβαλλοντική δράση έχει εφαρμόσει όμως και η Δονούσα, το βόρειο νησί των Μικρών Κυκλάδων, που εδώ και ένα χρόνο έχει πει όχι στα πλαστικά πρώτη από τα νησιά του Αιγαίου, και έγινε ένα νησί- πρότυπο, ολοκληρωτικά φιλικό προς το περιβάλλον.

Το project για την κατάργηση όλων των πλαστικών μιας χρήσης στη Δονούσα έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος SEA CHANGE GREEK ISLANDS, του ιδρύματος Λασκαρίδη, υπό την αιγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινότητας Δονούσας. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λογοθέτης Κωβαίος, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών στο νησί, οι επαγγελματίες της Δονούσας δεσμεύτηκαν πέρσι ότι στα μαγαζιά τους δεν θα έχουν αυτά τα είδη.

«Όπου δεν παρέχουμε πλαστικό ποτήρι θα έχουμε επαναχρησιμοποιούμενο ή θα έχουμε βιοδιασπώμενο, σε όσα έχουμε καλαμάκι θα είναι βιοδιασπώμενο, όπου υπάρχει σακούλα θα είναι βιοδιασπώμενη. Αυτό ήταν το αρχικό πλάνο κι έτσι ξεκίνησε η δράση αυτή», λέει ο κ. Κωβαίος. Μάλιστα, πλαίσιο του προγράμματος, έφτιαξαν και επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια, 1.500 από τα οποία πουλήθηκαν.

Σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο, το 2018, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας είχε κάνει μια έρευνα όπου διαπίστωσε πως στο νησί είχαν χρησιμοποιηθεί περίπου 45.000 πλαστικά ποτήρια. Ο αριθμός αυτός το 2019 έπεσε στο μισό. Τη θέση των πλαστικών ποτηριών μιας χρήσης πήραν τα βιοδιασπώμενα. Η λογική ήταν ότι αγόραζε ο καθένας το ποτήρι του και με αυτό πήγαινε κάθε μέρα στην καφετέρια και ζητούσε να φτιαχτεί ο καφές του εκεί. «Αυτή η αλλαγή εφαρμόστηκε αναπάντεχα καλά, παρότι δεν ήταν εύκολο καθώς κάποια πράγματα είναι καθαρά μηχανικά. Ήταν κάτι όμως που το 95% των επαγγελματιών δέχτηκαν, συμφώνησαν και εφάρμοσαν. Είχε πολύ καλή ανταπόκριση και από τον κόσμο, ακόμα και οι επισκέπτες του νησιού αγόραζαν το ποτήρι αυτό. Τα ποτήρια μοιράστηκαν στους ντόπιους δωρεάν από το ίδρυμα ενώ έγιναν παράλληλες δράσεις από την Ένωση των Νησιωτών Κυκλάδων», σημειώνει.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2021, μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιδιώκει να βάλει ένα οριστικό τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης. Θα καταργηθούν αντικείμενα, όπως πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, περιέκτες και κυπελάκια ποτών από φελιζόλ, αναδευτήρες ποτών κ.ά., τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα, εναλλακτικά προϊόντα, όπως μεταλλικά καλαμάκια, βιοδιασπώμενα, επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια, χάρτινα πιάτα.