Το πρόγραμμα This is Athens – Polis του Δήμου Αθηναίων με τα σταχτοδοχεία-κάλπες του «γόπα project» μπαίνουν σε κεντρικά σημεία του Δήμου Αθηναίων
Τον τελευταίο καιρό έχετε παρατηρήσει ότι στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της Αθήνας συναντάτε λιγότερα πεταμένα αποτσίγαρα; Ή μήπως έχετε παρατηρήσει κάτι κίτρινες κάλπες γεμάτες με γόπες σε διάφορα σημεία του Κέντρου; Αν ναι, τότε μάλλον έχετε αρχίσει να αναρωτιέστε τι ακριβώς συμβαίνει και η απάντηση δεν είναι παρά το «γόπα project».
Το πρόγραμμα This is Athens – Polis του Δήμου Αθηναίων αναζητούσε καινοτόμες προτάσεις των δημοτών του, ώστε να αλλάξει το πρόσωπο της πόλης με αστικές παρεμβάσεις μικρής κλίμακας. Μία, λοιπόν, από τις προτάσεις που κατάφεραν να προκριθούν είναι και εκείνη της πενταμελούς ομάδας του «γόπα project», που αποτελείται από τον υπεύθυνο του προγράμματος Αλέκο Λιαπή και τον γραφίστα Δημήτρη-Ιούλιο Κοσμίδη, καθώς και από έναν ειδικό στα social media, έναν προγραμματιστή και έναν πολεοδόμο. Εδώ και περίπου έναν μήνα λειτουργεί πιλοτικά, με βασικό σκοπό να «εκπαιδεύσει» τους Αθηναίους καπνιστές σε μία καλύτερη συμπεριφορά απέναντι στους δημόσιους χώρους της πόλης τους.
Τι ακριβώς κάνει;
Τοποθετεί σταχτοδοχεία-κάλπες σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και καλεί τους καπνιστές, αντί να πετάξουν τα τελειωμένα τσιγάρα τους στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, να τα σβήσουν και να απαντήσουν με αυτά στο δίλημμα που θέτει το εκάστοτε σταχτοδοχείο, ρίχνοντας τις γόπες τους στην κάλπη που τους αντιπροσωπεύει. Πρόκειται για διλήμματα για τα οποία όλοι έχουμε γνώμη και που αφορούν από το αν η σαγιονάρα πρέπει να φοριέται με κάλτσα ή χωρίς και το αν οι διακοπές είναι καλύτερες με τη σχέση ή με τους φίλους, μέχρι το αν είναι η καλύτερη ροκ συναυλία του καλοκαιριού ήταν των Slayer ή των Cure.
Επειδή, όμως, έχουμε ακόμα πολλές απορίες για το εγχείρημα, που ήρθε να αλλάξει τη συμπεριφορά των Αθηναίων καπνιστών, μιλήσαμε με τον κ. Αλέκο Λιαπή του «γόπα project» ώστε να μας τις λύσει…
Με ποια αφορμή πήρατε την απόφαση να κάνετε κάτι, ώστε να «εκπαιδεύσετε» τους καπνιστές σε μία καλύτερη συμπεριφορά προς τον δημόσιο χώρο;
Η καθαριότητα του δημόσιου χώρου είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα των ελληνικών πόλεων. Παράλληλα, οι «γόπες» των τσιγάρων αποτελούν το πιο συχνό/κοινό είδος απορρίμματος, παγκοσμίως. Σύμφωνα με την WWF, 4,5 τρις «γόπες» τον χρόνο καταλήγουν στον δημόσιο χώρο. Επιπλέον, τα αποτσίγαρα είναι τοξικά απόβλητα με «διάρκεια ζωής» άνω των 10 ετών, η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ενώ αποτελούν καθημερινό κίνδυνο για πουλιά, ψάρια, κατοικίδια ακόμα και μικρά παιδιά.
Πώς το σκεφτήκατε, γιατί επιλέξατε αυτόν τον τρόπο, για να πετύχετε τον σκοπό σας;
Το ζητούμενο για εμάς ήταν μια πρόταση που να καλύπτει όλες τις πτυχές του προβλήματος (απουσία αστικών σταχτοδοχείων, έλλειψη ενημέρωσης για τις επιπτώσεις των αποτσίγαρων στο περιβάλλον, «κακή νοοτροπία») μέσα από μια διαδικασία η οποία να ενθαρρύνει και να προωθεί τη συμμετοχή των καπνιστών. Το «γόπα project» αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια, μια διαρκή καμπάνια που σκοπό έχει να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τόσο τους καπνιστές όσο και τους Δήμους. Να προτείνει λύσεις, κυρίως όμως να θέσει ερωτήματα. Με πρώτο και βασικό: χρειαζόμαστε αστικά/δημόσια σταχτοδοχεία;
Ποιος είναι υπεύθυνος για τα ερωτήματα που περιέχουν τα σταχτοδοχεία;
Τα ερωτήματα του «συστήματος ψηφοφορίας» παράγονται από την ομάδα του «γόπα project», φιλοδοξία μας όμως είναι το σταχτοδοχείο να λειτουργήσει ως ένα ανοιχτό βήμα για όλους τους πολίτες καθιστώντας τους έτσι συμμέτοχους στην προσπάθεια αυτή. Πολίτες, «ομάδες πολιτών», φορείς και δίκτυα της πόλης, η Δημοτική Αρχή θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετούν τα δικά τους ερωτήματα στο σταχτοδοχείο προβάλλοντας έτσι τα δικά τους μηνύματα και δράσεις. Στα social media του γόπα project οι πολίτες μπορούν να στέλνουν τα δικά τους ερωτήματα και διλήμματα.
Μέχρι στιγμής υπάρχει ανταπόκριση από τους καπνιστές;
Η υποδοχή του «γόπα project» τόσο στα σημεία παρέμβασης όσο και στα social media είναι ιδιαίτερα θετική.
Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία της πόλης που μπορούμε να συναντήσουμε το «γόπα project»;
Τα σταχτοδοχεία του «γόπα project» μπορείτε να τα βρείτε στην Πλατεία Συντάγματος, στην Ερμού, στο Μοναστηράκι και στο Γκάζι.
*Αν δεν είστε καπνιστής, αλλά θέλετε κι εσείς να απαντήσετε στα διλήμματα του «γόπα project», μπορείτε να το κάνετε μέσα από το Facebook και το Instagram του. Θα δούμε το «γόπα project» και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας κάποια στιγμή σύντομα;
Ναι, σκοπός μας είναι η επέκταση του προγράμματος σε επιλεγμένους δήμους σε όλη τη χώρα.