Η ΕΕ προτείνει στόχους ανακύκλωσης μπαταριών ιόντων λιθίου

1052
ανακύκλωση μπαταριών

Η Consultancy IDTechEx αναφέρει ότι οι εκκρεμείς κανονισμοί περιλαμβάνουν στόχους για ανακυκλωμένο περιεχόμενο λιθίου, κοβαλτίου και νικελίου.

Η εταιρεία συμβούλων IDTechEx που εδρεύει στο Cambridge της Βρετανίας υποστηρίζει ότι οι προτεινόμενοι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη βιωσιμότητα των μπαταριών ιόντων λιθίου περιλαμβάνουν απαιτήσεις για τη χρήση ανακυκλωμένου περιεχομένου λιθίου, κοβαλτίου και νικελίου σε μπαταρίες ιόντων λιθίου που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαρακτηρίζοντας τους προτεινόμενους κανονισμούς της ΕΕ «αυστηρότερους», η εταιρεία συμβούλων λέει ότι «προορίζονται να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα των μπαταριών, συμπεριλαμβανομένων αυτών ιόντων λιθίου, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα, τη χρήση επικίνδυνων υλικών και αυξάνοντας την χρήση εύλογα παραγόμενων υλικών».

Η απαίτηση για κυψέλες και μπαταρίες που θα έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 και για πιο βιώσιμη και διαφανή χρήση υλικού μπορεί να δώσει στους αναδυόμενους παραγωγούς μπαταριών στην Ευρώπη «ένα πλεονέκτημα, έχοντας σχεδιάσει στρατηγικές αειφορίας από την αρχή, σε σχέση με εταιρείες [με έδρα την Ασία] όπως η LG Chem, CATL ή Samsung», αναφέρει η IDTechEx.

Ελάχιστα ποσοστά ανακυκλωμένων υλικών

Ως μέρος της ελαχιστοποίησης του αντίκτυπου από την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου, η ανακύκλωση θα είναι καθοριστικής σημασίας και η ΕΕ προτείνει αυστηρότερες απαιτήσεις σχετικά με τα ποσοστά συλλογής μπαταριών ιόντων λιθίου, με τους κατασκευαστές κυττάρων να απαιτείται να συμπεριλαμβάνουν τα ελάχιστα ποσοστά ανακυκλωμένου υλικού, όπως το λίθιο (4%), το κοβάλτιο (12%) και το νικέλιο (20%).

Ο προτεινόμενος κανονισμός επιβάλλει επίσης απαίτηση για 100% συλλογή μπαταριών από ηλεκτρικά οχήματα, ενώ ενδέχεται να υπάρξει κάτι αντίστοιχο και για τις καταναλωτικές συσκευές, όπως τα smartphone, για το σχεδιασμό αφαιρούμενων μπαταριών.

Σύμφωνα με την IDTechEX, «Οι μπαταρίες για καταναλωτικές συσκευές είναι πλούσιες σε κοβάλτιο και επομένως θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύτιμο πόρο εάν συλλέγονται πιο εύκολα». Η εταιρεία αποκαλεί την ανακύκλωση μπαταριών ιόντων λιθίου «μια βιομηχανική πρόβλεψη για σημαντική ανάπτυξη και υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό αρχίζει πλέον να συμβαίνει».

Η βρετανική εταιρεία αναφέρει, τέλος, ότι «το πλήρες χαρτοφυλάκιο της έρευνας αγοράς αποθήκευσης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών ιόντων λιθίου, στερεάς κατάστασης, μπαταριών ροής και υδρογόνου» αναφέρεται σε αυτήν την ιστοσελίδα.