Ανακύκλωση: Η λύση στο πρόβλημα της συσκευασίας

820

Τα απορρίμματα συσκευασίας αποτελούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα στον τομέα των αποβλήτων. Ενδεικτικά, πάνω από 5 εκατομμύρια τόνοι συσκευασιών χρησιμοποιήθηκαν στην Αυστραλία μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2018, εκ των οποίων μόνο οι μισοί ανακυκλώθηκαν, ενώ το υπόλοιπο κατέληξε σε χώρους υγειονομικής ταφής, στις θάλασσες και σε όλη την χώρα.

Για να κάνουμε τη διαφορά, πρέπει αφενός να μειώσουμε την ποσότητα των συσκευασιών που χρησιμοποιούμε εξαρχής και αφετέρου να ανακυκλώσουμε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό αυτών.

Το πρόβλημα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η ανακύκλωση βρίσκεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα:

• Μερικές συσκευασίες είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν, συνήθως επειδή είναι κατασκευασμένες από περισσότερους από έναν τύπους υλικών ή από υλικά που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν, όπως για παράδειγμα, η διογκωμένη πολυστερίνη.

• Τα προϊόντα τοποθετούνται σε κανονικό κάδο αντί για κάδο ανακύκλωσης.

• Οι κάδοι ανακύκλωσης έχουν μολυνθεί υπερβολικά με αποτέλεσμα το περιεχόμενό τους να μην είναι ανακυκλώσιμο.

• Δεν υπάρχει επαρκής αγορά για το υλικό που παράγεται από την ανακύκλωση.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Για την επίλυση του προβλήματος της συσκευασίας στην Αυστραλία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, πρέπει να γίνει πολλή δουλειά αρχικά από τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές. Ας δούμε μερικά:

Αρνηθείτε τις περιττές συσκευασίες

Η συσκευασία είναι μερικές φορές απαραίτητη για την προστασία ενός αντικειμένου από ζημιές κατά τη μεταφορά. Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τα απορρίμματα συσκευασίας και να αυξήσετε τις πιθανότητες ανακύκλωσης των απορριμμάτων.

Εάν δεν χρειάζεστε τη συσκευασία, αρνηθείτε την! Επιλέξτε να μην πάρετε μια επιπλέον πλαστική σακούλα για φρούτα και λαχανικά ή αντικαταστήστε την με μια επαναχρησιμοποιήσιμη εναλλακτική λύση. Αυτό μειώνει τις ατομικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και στέλνει ένα μήνυμα στις επιχειρήσεις ότι προτιμάτε προϊόντα χωρίς υπερβολική συσκευασία.

Επιλέξτε τη συσκευασία σας

Η δυνατότητα ανακύκλωσης των συσκευασιών ποικίλλει, από γυαλί (100%), μέταλλο (96%), χαρτί και χαρτόνι (92%) έως πλαστικό (54%). Στα πλαστικά, η δυνατότητα ανακύκλωσης εξαρτάται από τον τύπο του πλαστικού, αλλά και από τα πολλαπλά στρώματα υλικών που τυχόν αποτελείται το προϊόν. Ενδεικτικά, προσπαθήστε να αποφεύγετε τη διογκωμένη πολυστερίνη, η οποία συνήθως δε γίνεται δεκτή από τις εταιρείες ανακύκλωσης και αν αφεθεί στο περιβάλλον μπορεί να αποσυντεθεί σε μικροσκοπικά κομμάτια που είναι δύσκολο να συλλεχθούν, προκαλώντας πολλές ζημιές.

Αγοράστε ανακυκλωμένες συσκευασίες

Ακόμα κι αν όλοι ανακυκλώνουν τέλεια, οι συσκευασίες θα συνεχίσουν να καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής αν κανείς δεν αγοράζει προϊόντα κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις κυβερνήσεις μας να υποστηρίξουν τη βιομηχανία ανακύκλωσης και τους κατασκευαστές προϊόντων να αγοράζουν το ανακυκλωμένο υλικό. Ωστόσο, ως καταναλωτές μπορούμε να παίξουμε τον δικό μας ρόλο, ειδικά με το πλαστικό. Για παράδειγμα, ορισμένοι κατασκευαστές αρχίζουν να ενσωματώνουν ένα ποσοστό ανακυκλωμένης ρητίνης στη συσκευασία τους. Εμείς από την πλευρά μας μπορούμε να τους δείξουμε ότι εγκρίνουμε την κίνηση αυτή αγοράζοντας αυτά τα προϊόντα. Αυτό θα τους ενθαρρύνει να αυξήσουν τη γκάμα προϊόντων με ανακυκλωμένο περιεχόμενο.