Η ανακύκλωση αλουμινίου στη Βραζιλία είναι πολύ αποτελεσματική και σχεδόν όλα τα απορρίμματα που διατίθενται ανακυκλώνονται.
Το 2014, η χώρα ανακοίνωσε πως ανακυκλώθηκαν 540.000 τόνοι αλουμινίου. «Η σχέση μεταξύ αυτού του όγκου και της εγχώριας κατανάλωσης αλουμινίου ανέρχεται σε ένα ποσοστό της τάξης 35,2%, το οποίο υπερβαίνει τον παγκόσμιο μέσο όρο του 29,9% (στοιχεία του 2011). Από αυτό το σύνολο, 289.000 τόνοι προέρχονται από κουτάκια αλουμινίου που αντιστοιχούν στο 98,4% των συνολικών υλικών συσκευασίας που καταναλώθηκαν το 2014, αριθμός που έφερε τη Βραζιλία στη θέση παγκόσμιου ηγέτη από το 2001», αναφέρει Βραζιλιάνικη Ένωση Αλουμινίου (ABAL).
Σύμφωνα με στοιχεία της ABAL και της Ένωσης Κατασκευαστών Ανακυκλώσιμων Κουτιών της Βραζιλίας (ABRALATAS), 22,9 δισεκατομμύρια κουτιά ανακυκλώθηκαν πέρυσι, αριθμός που αντιστοιχεί σε 62,7 εκατομμύρια την ημέρα ή 2,6 εκατομμύρια την ώρα.
Μόνο το 2014 στη Βραζιλία ανακυκλώθηκαν περισσότεροι από 540.000 τόνοι αλουμινίου, ενώ η ανακύκλωση κουτιών αλουμινίου το 2019 ξεπέρασε τα 22,9 δισεκατομμύρια!
Η Pindamonhangaba, μια πόλη που βρίσκεται στα περίχωρα του Σάο Πάολο, είναι η εθνική πρωτεύουσα της Βραζιλίας για την ανακύκλωση αλουμινίου. Η ABAL απένειμε, μάλιστα, στην πόλη σχετικό βραβείο το 2003, σε αναγνώριση του αξιοσημείωτου ρόλου που διαδραματίζει στην εν λόγω δραστηριότητα. Με αυτή την αφορμή, παρουσιάστηκε στην πόλη ένα γλυπτό από αλουμίνιο, το οποίο αντιπροσωπεύει το διεθνές σύμβολο ανακύκλωσης αλουμινίου. Το έργο του γλύπτη Hans Goldammer ήταν κατασκευασμένο από πλάκα αλουμινίου και είναι εγκατεστημένο στην είσοδο της πόλης, δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Dutra (που συνδέει το Σάο Πάολο με το Ρίο ντε Τζανέιρο).
Σήμερα, οι εταιρείες ανακύκλωσης με έδρα το Pindamonhangaba έχουν την ικανότητα να επεξεργάζονται σχεδόν το 70% όλων των απορριμμάτων της Βραζιλίας. Η επιλογή αυτή των εταιρειών ήταν μεταξύ άλλων, και, λόγω της εξέχουσας τοποθεσίας θέσης της πόλης, που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας, το Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο, αλλά και λόγω της υποδομής που προσφέρει ο δήμος, ο οποίος έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στη βιομηχανική επέκταση.