Πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σήμερα σε πόλεις και το ποσοστό αναμένεται να φτάσει το 75% έως το 2050. Ενώ οι πόλεις του κόσμου καλύπτουν μόνο το 2% της γης, αντιπροσωπεύουν το εντυπωσιακό ποσοστό του 70% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και μοιράζονται το βάρος της ευθύνης για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Αυτά τα γεγονότα καθιστούν αναγκαία την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων για τις πόλεις και διαμορφώνουν διάφορες απαιτήσεις για τις πόλεις του μέλλοντος. Ορισμένες από αυτές τις απαιτήσεις είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και ο αποτελεσματικός φωτισμός των δρόμων, η διαχείριση του νερού και των λυμάτων και η μείωση των εκπομπών CO2 από τα οχήματα. Σημαντικές περιπτώσεις πόλεων όπου έχουν ήδη επιτευχθεί σημαντικές κινήσεις προς την κατεύθυνση των έξυπνων πόλεων είναι η Βαρκελώνη, η Σιγκαπούρη, η Στοκχόλμη και η Σεούλ.
Στη Σεούλ, ένας από τους βασικούς τομείς όπου έχουν χρησιμοποιηθεί καινοτόμες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής είναι η διαχείριση των αποβλήτων. Η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας αντιμετώπισε προβλήματα λόγω της αυξημένης παραγωγής αποβλήτων. Για την επίλυσή τους εγκαταστάθηκαν αισθητήρες βασισμένοι στο Internet of Things σε εκατοντάδες κάδους απορριμμάτων σε όλη την πόλη, επιτρέποντας στο προσωπικό συλλογής απορριμμάτων της πόλης να παρακολουθεί εξ αποστάσεως το επίπεδο πλήρωσης κάθε κάδου. Οι αισθητήρες υπερήχων ανιχνεύουν οποιοδήποτε είδος απορριμμάτων και μεταδίδουν τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω ασύρματων δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε μια έξυπνη πλατφόρμα διαχείρισης αποβλήτων, η οποία βοηθά τους διαχειριστές να κατανοήσουν τους βέλτιστους χρόνους για τη συλλογή αποβλήτων προτείνοντας μάλιστα τις βέλτιστες διαδρομές.
Το λογισμικό της πλατφόρμας απεικονίζει τη χωρητικότητα κάθε κάδου απορριμμάτων όπως το σύστημα φωτεινών σηματοδοτών: το πράσινο χρώμα σημαίνει ότι ο κάδος έχει ακόμα αρκετό χώρο και το κόκκινο χρώμα ενημερώνει τον λειτουργίας ότι απαιτείται συλλογή. Εκτός από την υποστήριξη των βέλτιστων διαδρομών, το λογισμικό προβλέπει επίσης χρόνους συλλογής χρησιμοποιώντας ιστορικά δεδομένα.
Αυτό που μπορεί να ακούγεται εξωπραγματικό έχει ήδη γίνει πραγματικότητα σε πολλά έξυπνα έργα διαχείρισης αποβλήτων σε όλο τον κόσμο. Αλλά ποια είναι ακριβώς τα οφέλη των αισθητήρων στάθμης;
Επιτρέπουν έξυπνες αποφάσεις βάσει δεδομένων
Οι αισθητήρες στάθμης κάδου παρέχουν στους χρήστες τη δυνατότητα να γνωρίζουν το επίπεδο πλήρωσης κάθε κάδου απορριμμάτων σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορούν εκ των προτέρων να προβούν σε ενέργειες βάσει δεδομένων. Μαζί με μια ζωντανή πλατφόρμα παρακολούθησης, το προσωπικό συλλογής απορριμμάτων μπορεί να σχεδιάσει από πριν τις διαδρομές συλλογής, επιλέγοντας μόνο τις τοποθεσίες των γεμάτων κάδων απορριμμάτων.
Μειώνουν τις εκπομπές CO2 και τη ρύπανση
Οι αισθητήρες στάθμης υπερήχων προσφέρουν τα μέσα για λιγότερα απορριμματοφόρα στους δρόμους και για λιγότερο χρόνο, πράγμα που σημαίνει λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Αυτό σημαίνει, επίσης, λιγότερο θόρυβο, λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και λιγότερη φθορά του δρόμου.
Μειώνουν το λειτουργικό κόστος
Οι αισθητήρες στάθμης παρέχουν λύσεις και στον δημοτικό προϋπολογισμό μειώνοντας το κόστος συλλογής απορριμμάτων έως και 50% όταν χρησιμοποιούνται συνδυαστικά με την πλατφόρμα παρακολούθησης του επιπέδου πλήρωσης. Όσο λιγότερες είναι οι διαδρομές τόσο λιγότερα και τα χρήματα που δαπανώνται για τους οδηγούς, τα καύσιμα και τη συντήρηση των οχημάτων.
Συμβάλλουν στην εξάλειψη των υπερχειλισμένων κάδων
Οι αισθητήρες στάθμης κάδου σε συνδυασμό με τις πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο πλήρωσης σε πραγματικό χρόνο που συλλέγονται μέσω της πλατφόρμας παρακολούθησης μειώνουν ουσιαστικά την υπερχείλιση των απορριμμάτων ενημερώνοντας τους χειριστές για τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι, μειώνεται και η έκθεση των πολιτών σε βακτήρια, έντομα και παράσιτα που μπορεί να εμφανίζονται λόγω των συσσωρευμένων σκουπιδιών.
Είναι εύκολο να εγκατασταθούν και να συντηρηθούν
Η εγκατάσταση αισθητήρων στάθμης υπερήχων σε κάδους απορριμμάτων είναι γρήγορη και εύκολη. Μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιονδήποτε τύπο κάδου απορριμμάτων ανεξαρτήτως κλιματολογικών συνθηκών και δεν απαιτούν συντήρηση. Υπό κανονικές συνθήκες, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας αναμένεται να διαρκέσει πάνω από 10 χρόνια.